Je bent op de goede plek

Wat doe je als dat anders aanvoelt?

Het kan zijn dat je baalt van je huwelijk, je (schoon)familie, je buren, je werk, je kerk of andere omgevingen waar je nou eenmaal niet zo makkelijk van af komt. Wat dan? Je kunt moedeloos wachten tot de dood jullie zal scheiden, je kunt verhuizen, je kunt van werk of kerk veranderen, of een andere hobby kiezen…

Misschien heb je de verkeerde keuzes gemaakt, maar stel nou dat God je juist op deze plek wil hebben? Stel nou dat jij hier bent, zodat God je belangrijke lessen kan leren? Of dat jij op deze plek bent omdat God graag wil dat je Hem op een geweldige manier vertegenwoordigt, zodat er meer mensen zijn die door zijn liefde beïnvloed zullen worden?

1. God is almachtig

God is de Schepper van de hemel en de aarde. Hij is de Schepper van elk mens, elk dier, elk plantje en Hij heeft het beste voor met zijn schepping. Hoe graag wij mensen ook koningen en koninginnen van ons eigen leven zijn en alles zelf willen bedenken en bepalen, er komt een moment dat we hierop stuklopen. Er komt een moment dat we beseffen: ik kan niet alles, ik heb anderen nodig… Het liefst wil God dat we op die momenten ons heil als eerste bij Hem zoeken, maar helaas zijn er veel mensen die koste wat kost proberen hun problemen zelf op te lossen.

Besef dat God almachtig is. Als we de Bijbel lezen staan daar vele verhalen in van gewone mensen die door God op machtige posities geplaatst werden. Denk bijvoorbeeld aan Jozef, David en Ester. En hierbij zou ik graag de wijze woorden van Mordechai citeren, die tegen zijn nichtje Ester zei: ‘Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze’.

Zoek het zelf maar uit?

2. God is liefdevol

Er zijn mensen die God als een wrede sadist zien. Maar God is een God van liefde. Hij wil ons bijstaan, ons kracht geven en ons hunkerende hart vullen met zijn zielen voedende Vaderliefde. Hij wil ons niet moedwillig pijn doen. Maar we hébben wel pijn: niet doordat God ons pijn doet, maar doordat de zonde zo diep in onze wereld verweven zit, dat we niet anders kunnen dan (regelmatig) pijn leiden. Totdat Jezus terugkomt leven we in een wereld die onder de zwaarte van de zonde zucht, kreunt en steunt. God hád kunnen denken: ‘Die mensen die ik in liefde geschapen heb, die willen mij niet. Nou, dan zoeken ze het ook zelf maar uit!’. Alleen is God niet zo. Want: ‘De HEER laat immers voortdurend zijn ogen over de aarde rondgaan en biedt iedereen hulp die hem met heel zijn hart is toegedaan’.

3. Kijk door Gods ogen naar je omgeving

God weet dat je op deze plek bent en Hij weet hoe zwaar het voor je is… Maar richt je ogen en je hart naar Hem: wat zou Hij je willen leren? Of wat voor positieve invloed zou Hij willen dat jij op je omgeving hebt? Zou je kunnen bidden voor mensen? Is het nodig om goede gesprekken aan te gaan? Blijf niet lijdzaam afwachten totdat er verbetering komt in je situatie, maar bid voor de situatie, bid voor de harten van degenen die je kwetsen, bid voor geduld, moed, kracht en liefde en heb lief! Vraag de heilige Geest je de juiste woorden en een liefdevolle toon te geven. En bid dat Hij je laat zien waarin je de ander(en) kunt helpen en liefhebben. Wanneer jij door Gods ogen leert zien én handelt naar de stem van de heilige Geest, dan zul je zien dat je niet voor niets op deze plek bent. God heeft een plan met de wereld en een plan voor jouw leven (Jeremia 29:11-14)!

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons