Is Bijbel nog inspiratiebron in Nederland?

“Beledigend hoe infantiel onze cultuur ermee omgaat”

in Geloven

Vorige week werd de Bijbel verkozen als belangrijkste boek. Erik Borgman en Alain Verheij, twee theologen, gaan in gesprek in Trouw. Kan de Bijbel nog een inspiratiebron zijn in een geseculariseerde samenleving? Of gaat onze cultuur er alleen infantiel mee om?

De Bijbel werd vorige week verkozen als ‘belangrijkste boek’ en versloeg daarmee het dagboek van Anne Frank en ‘In de ban van de ring’. 'Kan de Bijbel niet wat serieuzer genomen worden in onze zoektocht naar normen en waarden?' vroegen twee bijbelwetenschappers van het Nederlands Bijbelgenootschap zich af.

Ambigu
“Dat kan zeker,’ reageerde Borgman, hoogleraar publieke theologie aan de Tilburg University, in Trouw. “Maar bedenk dan wel dat de Bijbel een bibliotheek is, vol met boeken uit allerlei verschillende tijdsperiodes." Hij geeft aan dat de Bijbel behoorlijk ambigu is en vol staat met allerlei uiteenlopende gezichtspunten. De Bijbel is niet zo maar een makkelijk verhaal wat je kunt gebruiken als fundament voor onze cultuur en identiteit. 

Infantiel
Verheij vult aan: “Ik voel me als theoloog eerlijk gezegd beledigd hoe infantiel onze cultuur met de Bijbel omgaat: hij mag figureren in domme quizzen, stompzinnige verkiezingen en anders wordt hij wel op de klank af geciteerd en gebruikt als een stok om een ander mee te slaan. Ik vind het walgelijk als de Bijbel of de joods-christelijke traditie simpelweg voor het karretje van onze zoektocht naar normen en waarden wordt gespannen. Als je makkelijk op te lepelen 'waarden' wilt, kun je ook wel bij de Verlichting terecht." Maar dat is niet de juiste manier om de Bijbel te gebruiken. "De Bijbel is niet te lezen zonder besef van geschiedenis, eeuwen van bijbeluitleg of interpreterende traditie. Als je een handboek met inspirerende slogans zoekt, kun je beter iets anders pakken." Juist het meerstemmige van de Bijbel vindt Verheij belangrijk. De Bijbel geeft geen pasklare antwoorden op je levensvragen, maar wil met je in gesprek.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons