"Ik kon op TV niet alles kwijt"

Andries Knevel schrijft boek over paus Franciscus

Waarom zegt paus Franciscus dat moslims en christenen dezelfde God hebben? In zijn TV-serie 'In de ban van de paus' kon Andries Knevel niet al zijn vragen (en antwoorden) kwijt. Daarom schreef Andries Knevel een boek: 'Het geheim van de paus. Een zoektocht'. Vandaag wordt het boek gepresenteerd.

Afgelopen zomer was op NPO 2 de zoektocht van Andries Knevel naar de paus te zien. In de vier afleveringen van ‘In de ban van de paus’ ging Andries op zoek naar het geheim van zijn populariteit. Hij legde zijn ervaringen in Rome niet alleen vast op film, hij schreef er ook een verslag over in dagboekvorm. Vanmiddag wordt er een symposium gehouden en wordt het eerste exemplaar van Het geheim van de paus. Een zoektocht uitgereikt aan kardinaal Simonis.

Dagboek
“Ik ben eraan begonnen als dagboek, waarbij ik de reis die ik maakte een beetje volgde. Maar na een tijd kreeg ik het gevoel dat ik niet alles op televisie kwijt kon,” aldus Andries Knevel. “De dingen die ik niet op televisie kwijt kon en wel verdieping nodig hebben, ga ik in mijn boek verder uitwerken. Het begint als reisverslag dat vervolgens verandert in verdieping. Dat is ook het mooie van een dagboek, je kunt gaandeweg je doelen bijstellen of terugkomen op iets wat je eerder hebt gezegd.” 

Vaag
In het boek wordt onder andere uitgebreider ingegaan op documenten van het Tweede Vaticaanse Concilie. Ook beschrijft Andries waarom de paus soms zulke vage taal gebruikt in het gesprek over de islam. “Hij geeft bijvoorbeeld aan dat moslims en christenen dezelfde God vereren en broeders zijn. Daarbij lijken de God van de Bijbel en van de islam te verdwijnen. In mijn boek beschrijf ik waarom hij dat doet en of dat nu wel zo verstandig is.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons