“Ik ben gewoon een stuk natuur”

Kees Torn zondag in ‘Adieu God?’

in Mediatips

Na een lange tijd van twijfel verliest cabaretier Kees Torn in 2004 zijn laatste restje geloof. Dat is niet meteen een bevrijding: “Het laatste beetje houvast was ik kwijt.”

De eerste keer dat Kees Torn in de kerk komt, voelt hij al nattigheid: “Ik was vijf of zes. Ik kreeg zo’n bijbeltje in mijn knuistjes geduwd. Dat was dan het Woord van God, werd me verteld. Maar het was gewoon papier, met drukwerk en het gaf geen licht of zo.” Niet lang daarna scheiden zijn ouders en verlaat zijn vader de kerk. Kees blijft bij zijn moeder wonen en verliest het contact met zijn vader. Op zijn twintigste gaat Kees het huis uit, maar blijft hij naar de kerk gaan. “Een belangrijk hoofdstuk in dat verhaal is dat ik verliefd werd op een meisje van de kerk. Niet naar de kerk gaan was geen optie, zij was zó gelovig. Om haar te bereiken moest ik naar de kerk gaan. Dat heb ik zes jaar gedaan.” Na die verliefdheid komt hij niet meer in de kerk. Zijn geloof is er nog, maar het wordt een zware last: “Het hele geloof drukte zwaar op me, dat viel pas in 2004 van mij af.”

Geen ziel
Op het moment dat hij het doodgeboren kindje van een vriendin in haar wiegje ziet liggen, verliest Kees zijn laatste beetje geloof. “Ineens viel het kwartje: ik ben gewoon een stuk natuur, net als dat kindje, alleen deed het kindje het niet. Er zit geen ziel in mij, ik ben gewoon een organisme dat het doet. Niet bovennatuurlijk, maar natuurlijk. Ik snapte ineens de complexiteit van de natuur.”

Houvast
Het verlies van zijn geloof is niet meteen een bevrijding: “Na 2004 ben ik wel depressief geweest. Ik wist niet meer wat ik met mijn bestaan aan moest. Ik ben heel veel gaan drinken. Ik wilde er niet meer zijn. Het laatste beetje houvast was ik kwijt.” Na een jaar van depressie vindt hij een uitweg: hij wordt een apostel van de wetenschap. Wat het geloof hem niet bood, biedt de wetenschap hem wel.

Het hele gesprek tussen Tijs van den Brink en Kees Torn zien? Bekijk hier de aflevering van ‘Adieu God?’:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons