Hoe een non moeder werd

“Kan ik God dienen buiten de muren van het klooster?”

in Mediatips

Als jong meisje wil Anja al non worden. Als ze 21 jaar is, treedt ze toe tot het klooster en een paar jaar later wordt ze non. Maar dan komt ze jaren later de knappe theologiestudent Jan-Willem tegen…

In De Verandering van deze week ontmoeten we Anja den Bok. Anja was als klein meisje al gefascineerd door de rituelen van de Katholieke Kerk: ze is pas 4 jaar oud als ze de pastoor om een ‘stukske brood’ vraagt.
De Limburgse Anja weet één ding zeker: Later word ik non. En dat wordt ze, maar niet zonder eerst van het leven te hebben geproefd. Haar moeder hoopt dat deze tijd ervoor zorgt dat Anja’s verlangen om non te worden verdwijnt.

Klooster
Anja is een knappe meid en kan de mannen om haar vinger winden, maar toch trekt dit leven haar niet. Ook wanneer de vader van Anja plotseling overlijdt, verdwijnt haar verlangen niet. Als Anja 21 jaar wordt, is het zover. Ze pakt haar koffer met kleren en klopt aan bij een klooster vlak buiten Hilversum waar ze tot non zal worden opgeleid. Na zeven jaar legt ze de Eeuwige Gelofte af. Maar het harde werken en de sfeer in het klooster breken haar uiteindelijk op. Er is weinig tijd voor gebed en andere geloofszaken. Langzaam maar zeker groeit er twijfel in het hart van Anja. Ze wil God dienen, maar kan dat alleen binnen de muren van het klooster?

Verliefd
Tot overmaat van ramp wordt Anja ook nog eens verliefd op de tien jaar jongere theologiestudent Jan Willem, een knappe krullebol uit de buurt van Utrecht. Haar gevoelens voor Jan Willem worden alleen maar heftiger. Anja's hart breekt en wanhopig wendt ze zich diverse malen tot God.

Twintig jaar later zit Anja tegenover presentator Kefah Allush om haar verhaal te vertellen. Een verhaal over het verbreken van de heilige belofte om bruid van Jezus te zijn voor de rest van haar leven, maar ook het verhaal van haar liefde voor Jan Willem.

Het hele verhaal zien? Bekijk hier de aflevering van De Verandering:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons