Het gaat niet over...

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

“Wij dachten: onvrijheid, dat spreekt niemand meer aan, dat waait vanzelf over. Religie is achterhaald. In elk geval in de vorm van een voorgeschreven leven volgens de lijnen van de Bijbel of de Koran.”

Aan het woord is Edith Schippers, minister van Volksgezondheid maar vooral ook prominent lid van de grootste partij van ons land, de VVD. Enkele weken geleden hield ze een rede, de zogenoemde H.J. Schoo-lezing. Die kreeg veel aandacht, lof en waardering. Onder christenen bemerkte ik ook irritatie over de lezing van Schippers. Over haar claim dat onze cultuur de beste is, maar ook over bovenstaande alinea. Huh? Is dit haar beeld van religie? Onvrij, achterhaald?

Vorige week interviewde ik Schippers voor ons Radio-1-programma Dit is de Dag (elke werkdag te beluisteren om 18.30 uur op NPO Radio 1). “Zijn religie en onvrijheid echt synoniemen voor u?” vroeg ik haar. Dat bleek niet zo te zijn. Sterker nog, Schippers kent heel veel mensen die veel troost en geborgenheid vinden in religie, vertelde ze. “Ik vind dat prima, dat moeten mensen zelf uitmaken.” 

Nee, ze doelde op iets anders: de radicale islam. “Wij dachten dat niemand daar in zou trappen, in zo’n verhaal in de Koran dat er straks heel veel maagden op je wachten als je jezelf nu allerlei beperkingen oplegt en daarna een bomgordel omdoet. Maar daarin hebben we ons dus heel erg vergist". 

Jihadistische zelfmoordterroristen bepalen kennelijk het beeld van religie en niet alleen bij mensen die van toeten noch blazen weten, maar ook bij vooraanstaande politici in ons land. 

Ik merk het ook in een ander debat: dat over de vrijheid van onderwijs. Hoewel op veel bijzondere scholen protestante, islamitische, atheïstische en ietsistische kinderen naast elkaar in de bankjes zitten, hoor ik steeds vaker de klacht dat het ‘toch belachelijk is dat de staat religieuze scholen betaalt’. Programmamaker Arjen Lubach wijdde onlangs in zijn tv-programma Zondag met Lubach maar liefst een heel kwartier aan deze ‘grote misstand’. Twee dagen later ondervroeg Jeroen Pauw vice-premier Asscher streng op dit punt: “Zou in een ideale wereld de vrijheid van onderwijs niet opgeheven moeten worden?” Islamitische (en heel soms reformatorische) scholen worden gezien als groot gevaar en voor je het weet buitelen de voorstellen om de vrijheid van onderwijs af te schaffen over elkaar heen. 

Toen kort na ‘9/11’ die neiging ontstond, dacht ik: dat gaat wel weer over, de verschillen tussen vredige christenen en jihadistische moslims vallen soms best op. We zijn vijftien jaar verder. Steeds vaker denk ik: het gaat niet over. 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons