"Had ik mijn kind maar God genoemd"

Freek de Jonge in ‘Adieu God?’

in Mediatips

In 'Adieu God?' gaat Tijs van den Brink in gesprek met cabaretier Freek de Jonge. Ze spreken over zijn jeugd als domineeszoon, de keuze tussen kunst en kerk, het leven en de dood.

Bestaat God? “Ja en nee, dat is nu juist het allerleukste van het geheel” aldus Freek de Jonge. Hij groeide op als domineeszoon, en wil al jong zijn vader achterna. Als dominee kun je namelijk “mensen bekeren en doordeweeks uitslapen”. Toen zijn kerk echter besloot een muurschildering van Karel Appel weg te poetsen, besloot hij om kunstenaar te worden. “Ik wil bij Karel Appel horen en ik wil niet bij de wegpoetsers horen.” Zijn vader overleed, hij besloot het theater in te gaan.

3 generaties
Het overlijden van zijn vader was niet de eerste confrontatie met de dood in Freek’s leven. Toen hij vier was verloren zijn ouders ‘de tweeling’, zijn jongere broertjes. In een absurde opeenvolging van kinderverlies moeten ook Freek en zijn vrouw Hella een zoon begraven, en jaren later hun kleindochter. Hij schrijft hierover:

“De vader houdt zich groot
Hij denkt: had ik
Mijn kind maar God genoemd
Dan had ik kunnen zeggen
God is dood”

God is dood?
Maar Freek is nog niet bereid om God dood te verklaren: “Gesprekken met God, dat heb ik natuurlijk ook geleerd. Bidden is een hele mooie en interessante vorm, maar je praat met jezelf. Als je zegt dat God dood is, erken je dus dat een stuk van jezelf dood is, dat is het pijnlijke eraan. Ik ben nog niet bereid om God dood te verklaren, daarom heb ik het gevoel dat ik gelovig ben. Ik vind dat er aan het leven iets van dat mysterie moet blijven zitten, dat maakt het boeiend.”

Het hele gesprek zien? Bekijk hier de aflevering van 'Adieu God?':

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons