Giel Beelen en Bartho Braat in De Grote Bijbelquiz

Zesdaagse kennisquiz van 3 tot 8 oktober

in Geloven

In een nieuwe editie van De Grote Bijbelquiz strijden tien prominenten onder leiding van Bert van Leeuwen om de titel ‘Bijbelkenner 2016’. Dit jaar gaan Giel Beelen, Bartho Braat, Henk Helmantel, Sylvia Geersen, Gert-Jan Segers, Zarayda Groenhart, Zihni Özdil, Lone van Roosendaal, Ellen Deckwitz en Inez van Oord de spannende strijd met elkaar aan.

De quiz is voor het eerst een week lang elke werkdag te zien. Na vijf voorrondes vindt op zaterdag 8 oktober een grote finale plaats. De kennisquiz laat zien dat het meest verkochte boek nog steeds zichtbaar en voelbaar is in onze cultuur en samenleving.

Humor, psychologie en filosofie, natuur, politiek en muziek komen allemaal terug in de Bijbel. In de Grote Bijbelquiz geven meer dan vijftien experts korte introducties bij thema’s die raken aan hun vakgebied. Zo vertelt Bram Bakker meer over de heilzaamheid van vergeven, geeft Remco Veldhuis zijn visie op liefde en dood en geeft Ellie Lust een toelichting op hoe je als politie orde kunt handhaven; met geweld of het woord. Ook boswachter Arjan Postma, radio- en tv-presentator Gerard Ekdom, meteoroloog Reinier van den Berg en schrijver Franca Treur delen hun expertise. 

EO-presentator Bert van Leeuwen stelt vragen over deze onderwerpen die de prominenten moeten beantwoorden. Bijbelwetenschapper Janneke Stegeman, Theoloog van het Jaar 2016, helpt de vragen en thema’s tijdens de quiz te duiden. In vijf voorrondes (van maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober) strijden de prominenten tegen elkaar. Iedere aflevering valt één kandidaat af. Tijdens de finale op zaterdag 8 oktober nemen de vijf overgebleven kandidaten het tegen elkaar op: wie is de Bijbelkenner van 2016?

Bijbelquiz-app
Hoeveel stenen had David nodig om reus Goliath te verslaan? En wat moest Mozes doen toen hij voor een brandende struik stond? Vanaf dit jaar kan iedereen zijn eigen bijbelkennis testen in de nieuwe de Grote Bijbelquiz-app. De app is vanaf 26 september te downloaden in de Appstore en Google Play. De speler ontvangt vier weken lang elke dag zeven nieuwe vragen over een thema uit de Bijbel en speelt daarmee voor de titel Beste Bijbelkenner. Ook is het mogelijk om je vrienden, familie en collega’s uit te dagen.

De Nationale Bijbelquiz: Zesdaagse kennisquiz van 3 tot 8 oktober, 19:55 en 20:30, NPO 2
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons