Geen flitsende worship, maar een warm bad

Jongeren zoeken authenticiteit en verbondenheid in kerk

in Geloven

Kerkdiensten leuker maken met hippe worshipdiensten om jongeren vast te houden blijkt het tegenovergestelde effect te hebben. Het stoot jongeren juist af. Deze verrassende conclusie komt uit een recent onderzoek onder ruim 250 gemeenten in de Verenigde Staten.

Saamhorigheid
Meer dan 1300 jonge kerkgangers tussen de 15 en 29 jaar werden geïnterviewd voor het onderzoek (‘Growing Young’). De onderzoekers, die er een boek over hebben geschreven, zeggen dat de huidige generatie niet geïnteresseerd is in wat kerkleiders als ‘cool’ beschouwen tijdens de kerkdiensten. “De jongeren van nu willen graag warmte ervaren in hun kerk. Kerken die open, accepterend, saamhorig, gastvrij, zorgzaam en authentiek zijn.” De auteurs vatten het samen als een voorkeur voor “authenticiteit en verbondenheid”.

Om als kerk een warm thuis te worden voor jongeren is het niet genoeg om “gewoon aardig te zijn”. Warmte is meer dan een oppervlakkige gemeenschap. Veel van de jongeren vergeleken het met een gezin of familie.  

Tips
Dit zijn twee van de tips die de auteurs geven voor meer warmte en hartelijkheid in een gemeente:

1. Stimuleer aanbidding tussen verschillende generaties.
“Niet vast houden aan de hokjes en vakjes van leeftijd en ontwikkeling zorgen voor relaties tussen verschillende generaties en maken iedereen jeugdiger. Overweeg bijvoorbeeld mensen in duo’s te koppelen, zodat tieners en ouderen van elkaar kunnen leren.”

2. Verander de kerk in een grote huiskamer.
“In plaats van de aanbiddingsdienst te zien als een bezoek aan het theater, stel het je voor als een samenkomst in de huiskamer. Of je nu samenkomt in een heiligdom gevuld met kerkbanken, een eigentijdse aula, een gymzaal of een gewoon huis, beschouw het als een familie bijeenkomst.

Bron: Christian Today

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons