Christenarts wint 13e Seoul Vredesprijs

Dennis Mukwege hielp duizenden verkrachtingsslachtoffers

in Christelijk Nieuws

Door in de Democratische Republiek van Congo ruim 48500 vrouwen en slachtoffers van kinderverkrachting te helpen, heeft Dr. Dennis Mukwege de 13e Seoul Vredesprijs gewonnen. De onderscheiding wordt op 6 oktober uitgereikt.

De Seoul Peace Prize Cultural Foundation vindt dat Dennis Mukwege aan de verbetering van de mensenrechten voor vrouwen en kinderen heeft bijgedragen door slachtoffers van de oorlog in Congo te behandelen. Tijdens deze oorlog werd verkrachting als strijdmiddel ingezet. Hij heeft internationale aandacht voor deze  misstanden gevraagd om deze oorlog te laten stoppen.

Terwijl het oorlogsgeweld gaande was, stichtte hij in 1999 het Panzi Ziekenhuis. Ook heeft hij het Dorkas Huis gesticht, waar verkrachtingsslachtoffers een herstelprogramma kunnen volgen.  Tijdens hun opvang worden slachtoffers behandeld, leren zij een beroep en leren zij lezen, schrijven en rekenen. Het Dorkas Huis kan 180 mensen drie maanden lang een eigen kamer aanbieden. Dat is nodig doordat 60% van de slachtoffers vooral door echtgenoten en mannelijke familieleden verstoten wordt.

Aanslag
In 2012 sprak Mukwege de Verenigde Naties toe. Daarin veroordeelde hij de regering van de Democratische Republiek Congo en de VN leden omdat zij geen werkelijks stappen zetten om de oorlog te beëindigen. Een maand later werd er bij hem thuis ingebroken met de bedoeling hem te doden. Na enkele maanden met zijn gezin in Frankrijk te hebben gewoond, keerde hij terug om opnieuw patiënten in het Panzi Ziekenhuis te helpen.

Voorganger
Dennis Mukwege werd als derde kind in het gezin van een Pinksterpredikant geboren. Hij heeft medicijnen gestudeerd omdat hij de zieken wilde genezen waar zijn vader voor bad. Mukwege gaat regelmatig in zijn eigen kerk als voorganger voor.

Komst naar Nederland
Op 24 september is Dr. Mukwege in Nederland. Hij zal op het duurzaamheidsfestival MorgenVandaag spreken, dat door de ASN Bank georganiseerd wordt.

 

Bron: Koreatimes
Foto: Flickr.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons