Boekrol Leviticus uitgelezen met CT-scan

2000 jaar oude teksten

in Geloven

Wetenschappers zijn erin geslaagd een boekrol te lezen zonder hem te openen. Na een röntgenscan konden ze het Bijbelboek in de computer uitrollen.  De verbrande Ein Gedi-rol werd in 1970 gevonden in de Judeawoestijn, in een synagoge die eeuwen geleden door brand werd verwoest. Door het droge klimaat bleven de zwaar beschadigde resten bewaard, maar de rol was te kwetsbaar om te lezen. 

Onderzoekers uit Israël en de VS hebben de rol nu uitgelezen met een driedimensionale CT-scan, vergelijkbaar met de techniek die in ziekenhuizen wordt gebruikt. Door in de scan te zoeken naar sporen van metaal uit de inkt kon in de computer een reconstructie worden gemaakt. Hieronder een video.

De rol blijkt teksten uit Leviticus te bevatten. Omdat de tekst 2000 jaar oud is, bewijst het onderzoek meteen dat de Thora al honderden jaren grotendeels ongewijzigd wordt doorgegeven. Tot nu toe was de oudst bekende versie van de standaardbijbel twaalf eeuwen oud. 

Volgens de wetenschappers is dit de eerste keer dat een boekrol wordt gelezen zonder hem te openen. De techniek kan worden gebruikt voor andere kwetsbare teksten, zoals de Dode Zee-rollen of  de verbrande bibliotheek van Herculaneum.  

Bron: NOS

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons