Acteur hoort stem van God

‘Nooit gedacht dat het zo zou lopen…’

in Mediatips

Acteur Frederik de Groot zocht steun in allerlei vormen van therapie en religie, maar vond nergens rust. Tot God hem drie jaar geleden wakker schudde. In De Verandering vertelt hij hoe dit zijn leven heeft veranderd. ‘Ik had zelf nooit kunnen bedenken dat het zo zou lopen…’

Frederik de Groot heeft het helemaal gemaakt. Vanaf de jaren 70 is hij een bekende verschijning in goed bekeken tv-series als De Fabriek, Herenstraat 10 en Grijpstra en de Gier. In 1978 schittert hij op het witte doek in de hoofdrol van de film Pastorale 1943. Maar achter de succesvolle acteur gaat een man schuil met een trauma, dat ontstaan is in zijn vroege jeugd.

Kapot
“Als kind heb ik nee tegen het leven gezegd”, vertelt hij aan presentator Kefah Allush. “Dat zorgde ervoor dat ik alles om mij heen en in mezelf kapot maakte.” Van zijn succes kan hij niet genieten. Zelfs tijdens de première van Pastorale 1943 zit hij volkomen depressief in de bioscoop. Op een kwade dag vindt de acteur zichzelf op een zolderkamertje in Amsterdam. Zijn geld is op, zijn vrouw en kinderen hebben hem verlaten en hij is diep ongelukkig.

God spreekt
Frederik heeft een diepe drang om zingeving te zoeken. Goeroes, hypnoses en oosterse godsdiensten brengen hem niet wat hij zoekt. Tot op een dag ­­­­– nu drie jaar geleden – God tijdens een begrafenis op de Veluwe recht tot zijn hart spreekt. Dat moment maakt een diepe indruk op hem. Het is het begin van een bijzondere verandering.

Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering op zaterdag 10 september augustus om 18.40 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons