Zon, zee en… evangelisatie

Simon Klein ging naar Blanes om jongeren te vertellen over Jezus

in Geloven

De meeste mensen associëren Blanes en Lloret de Mar met zon, zee, strand en feestjes. Simon Klein ging er echter niet naartoe om te chillen, maar om dronken jongeren te helpen hun hotel terug te vinden. En om ze te vertellen over Jezus.

Hij weet het nog goed, dat feest in Blanes waar onbeperkt alcohol gedronken mocht worden. Bij de bar stonden meiden te blazen om hun alcoholpromillage te testen. Ze plakten de promillagesticker die daar vervolgens uitrolde op hun borst: hoe hoger het getal, hoe beter. “Dat is een voorbeeld van een avond dat we niet veel goede gesprekken hadden, maar vooral voor mensen hebben gezorgd. De ambulances stonden klaar bij de uitgang. Waar nodig hielpen we jongeren met een flesje water of om thuis te komen.”

'Ze wist niet meer wie ze was en of God van haar hield'

Korte termijnliefde 
Simon Klein (21) zit bij een studentenvereniging en houdt zelf ook van een feestje op z’n tijd. Maar daarvoor was hij niet in Blanes. Samen met het team van Beach Mission kwam hij voor goede gesprekken, het liefst over God. “Terwijl ik van een afstandje toekeek, zag ik dat veel jongeren op zoek zijn naar korte-termijnliefde. Dan is het zo tof als je iets over Gods liefde mag delen. Soms ontmoetten we jongeren die zich plotseling afvroegen: ‘Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Al mijn vrienden liggen hier op straat, ze kunnen niks meer. Dit is niet het ultieme doel.’ Ze waren blij en dankbaar dat wij er voor ze waren.”

Eén ontmoeting met een vrouwelijke propper van een stripclub staat Simon nog steeds bij. “Ze sprak ons aan, of we naar de vrouwen binnen wilden kijken. We gingen met haar het gesprek aan: de vrouwen hebben toch veel meer waarde dan dat? We hadden een sterk gevoel om haar te vertellen dat God van haar houdt. Ze begon te huilen. Ze was in Lloret de Mar om geld te verdienen voor haar familie in voormalig Joegoslavië. Door haar werk worstelde ze met haar identiteit. Ze wist niet meer wie ze was en of God van haar hield. Onze simpele boodschap raakte haar diep.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Geen woorden maar daden
Werkt het om jongeren op deze manier in contact met God te brengen? EO Geloven sprak ook Dirk-Jan Boerman, de oprichter van Beach Mission.

Willen dronken jongeren wel weten of er ‘meer’ is?
"Een jongere die bijna niet meer kan lopen en zijn hotel niet kan vinden, helpen we op weg. God houdt van mensen, en dat willen we juist laten zien door onze daden. Mensen kijken vooral naar wat je doet. Als je niet doet wat je zegt, heeft het weinig waarde."

Sommige mensen krijgen ook de kriebels van deze manier van evangeliseren. Alsof christenen het beter weten.
"Ik leg het vaak zo uit: voordat ik mijn vrouw leerde kennen, had ik niet het idee dat ik ongelukkig was. Nu ik met haar getrouwd ben, weet ik: zij maakt mij echt gelukkig. Dat zeg ik eigenlijk pas achteraf. Dus ja, ik kan me wel voorstellen dat het kwetsend over kan komen als ik de indruk zou geven alsof ik het beter weet. Het is ook niet aan mij om tegen mensen te zeggen dat ze ongelukkig zijn. Ik wil niet veroordelen, maar gewoon in gesprek gaan.
Tegelijkertijd heb ik ervaren dat een relatie met God me zo gelukkig maakt. Dat is ook mijn diepste wens voor de jongeren. Ik geloof dat je alleen zo het echte geluk zal vinden. En dat is iets dat ik heel graag wil delen!"


Beeld: Beach Mission

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons