Zomercoaching: Jij en je gezin

Vragen en opdrachten om je te bezinnen in de zomer

Wanneer je in de vakantieperiode vrij bent of wanneer je dagen minder volgepland zitten, heb je extra ruimte om over belangrijke onderwerpen na te denken. Personal coach Carianne Ros helpt daarbij met vragen en opdrachten. Deze week staat het gezin centraal.

Juist in de vakantie geniet ik er zo van om veel tijd te kunnen doorbrengen met David (mijn man) en onze kinderen. Tijdloos spelen, kletsen en lekker eten met elkaar geeft een gevoel van rust en ruimte. Dit gezinsleven kan zo makkelijk opnieuw in het gedrang komen zodra we weer aan het werk gaan en als de kinderen weer naar school moeten. Hoe kunnen we tijd blijven maken voor de belangrijkste mensen in ons leven?

1. Plan liefdestijd in

De meeste mensen gebruiken een agenda om al hun werkafspraken in op te schrijven. Op die manier weten we dat we een afspraak hebben staan en dat er dus iemand is die op ons wacht. Helaas zijn er maar weinig mensen die ook tijd blokken voor hun gezin of geliefde. Als we niet plannen, dan loopt onze agenda zo weer vol met allerlei andere (zogenaamd belangrijkere) afspraken. Wat let je om ook je ‘liefdestijd’ in te plannen?

  • Hoeveel tijd besteed jij in een week aan je werk?
  • Hoeveel tijd besteed je aan je gezin en aan je geliefde?
  • Zou je hier iets in willen veranderen of verbeteren? Zo ja, wat dan en hoe ga je dat doen?

Opdracht:
Misschien heb je er nog geen zin in om je agenda te pakken, maar doe het toch maar, want nu is hij nog niet volgeboekt met afspraken. Welke (werk)afspraken staan er al? Wie heeft op welke dagen trainingen, clubjes, kring of andere vaststaande ‘verplichtingen’? Bespreek met elkaar welke tijdsblokken jullie als gezin aan elkaar gaan besteden. En maak ook meteen tijd vrij om samen met je geliefde te spenderen. Regel een oppas en ga lekker samen eten of iets doen wat jullie energie geeft.

Je gezin en partner verdienen je eerste liefde.

2. Besef hoe belangrijk je gezin is

Je gezin en je partner zijn de belangrijkste mensen in je leven. Zij verdienen jouw eerste liefde, tijd, geld, aandacht en energie! Ja, God wil op de allereerste plek staan in ons leven; Hij wil het middelpunt zijn. Maar van daaruit is het cruciaal dat we eerst onze directe naasten liefhebben en dienen, voordat we ons uitstrekken naar de rest van de wereld. Er zijn teveel kinderharten kapot gegaan door ouders die wel tijd hadden om de wereld te dienen, maar geen tijd hadden om hun kinderen liefde te geven. Hoe ingewikkeld het soms ook kan zijn: je gezin is een Godsgeschenk – dus behandel ze ook op die manier.

  • Op welke manier ben je een liefdevolle partner en een papa of mama voor je kinderen?
  • Waarin schiet je soms tekort ten opzichte van je partner en kinderen?
  • Zijn er momenten waarop je je gezin achterstelt ten opzichte van de rest van de wereld? Hoe is dat voor hen? En wat doet het met jouw eigen hart?

Opdracht:
Maak van vandaag een speciale gezinsdag. Regel een feestelijk ontbijt en neem de tijd om uitgebreid te genieten met elkaar. Geef ieder gezinslid een briefje. En vraag iedereen daar die dingen op te schrijven of te tekenen wat zij leuk vinden om met elkaar te doen. Bekijk de briefjes en maak twee lijsten. Op de eerste lijst komen die dingen te staan die niet zoveel tijd in beslag nemen. Op de tweede lijst komen die dingen te staan waar je meer tijd voor nodig hebt (of geld – dan kunnen jullie daar samen voor gaan sparen).

Neem vandaag tijd om één of meerdere van die leuke dingen met elkaar te ondernemen. Waarschijnlijk heb je meer dagen nodig. Plan die dan meteen in…

3. Maak herinneringen met elkaar

Goede, liefdevolle, gezellige en leuke herinneringen geven een sterke basis mee in je leven. Juist daarom is het zo belangrijk dat we er voor kiezen om heel bewust tijd te maken om met ons gezin goede herinneringen te creëren. Dit doe je, door bewust te benadrukken hoe leuk een moment is. Fotografeer de leuke momenten met elkaar en maak er op een later moment een fotoboek van. Je kunt er ook een liedje over te verzinnen… Wees creatief en zorg ervoor dat je benadrukt dat het kostbaar is dat jullie tijd hebben voor elkaar.

  • Wat vond jij leuk om vroeger met je gezin te doen? Of wat had je graag willen doen?
  • Welke mooie herinneringen heb je van jullie gezin nu?
  • Hoe kun je ervoor zorgen voor dat jij en je geliefden de herinneringen beter vasthouden en ervan na kunnen genieten?

Opdracht:
Leen een beamer van iemand of pak hem uit de kast en maak een thuis- of tentbioscoop. Kijk met elkaar de gezinsfilm ‘Inside Out’. Maak voor iedereen een bakje popcorn. Heel simpel: pak een pan en giet daar een scheutje olie in. Doe er pofmaïs in en zorg dat je de deksel er weer op doet. Na een paar minuten begint de mais te ploffen. Schud de pan regelmatig heen en weer, totdat (bijna) alle mais is gepoft. Maak van papier (of zet je kinderen aan het werk, terwijl jij de mais poft) een ‘snoepzakje’ (twee punten naar elkaar toevouwen en vastplakken met plakband), zodat iedereen zijn of haar eigen popcornzakje heeft. Eventueel kun je zout of suiker over de popcorn strooien. Veel plezier met elkaar!

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons