‘Wij hopen op miljoen deelnemers Alpha-cursus’

Alpha directeur: "We willen heel Nederland vertellen wie Jezus is"

in Geloven

Alpha Nederland wil in 2036 een miljoen mensen bereikt hebben met een Alpha- cursus. Dat betekent een verdriedubbeling van het aantal deelnemers ten opzichte van nu. “We willen heel Nederland vertellen wie Jezus is.”

Het is een ambitieus plan, erkent Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland. “Maar we gaan ervoor. In de twintig jaar dat we nu bestaan, hebben 250.000 mensen een Alpha gevolgd. Voor de komende twintig jaar hopen we dat de teller op een miljoen deelnemers komt.”

Hoe willen jullie dit bereiken?
“Op 1 september start een wereldwijde campagne, waarin Bear Grylls een belangrijk gezicht is. Deze Britse avonturier, ex-militair en tv-presentator heeft zelf een Alpha gevolgd en de impact daarvan in zijn leven ervaren. Hij heeft heel wat avonturen meegemaakt – zo was hij commando bij de SAS-reservisten in het Engelse leger, brak hij z’n rug tijdens een parachutesprong, beklom hij de Mount Everest en maakt hij zijn eigen tv-programma met zo’n anderhalf miljard fans. En toch zegt hij: ‘Mijn grootste avontuur is Alpha.’ Om iets terug te doen voor Alpha, stelt hij voor anderhalf jaar zijn gezicht en naam beschikbaar om Alpha te promoten.”

Jullie introduceren in september ook de Alpha Film Series. Wat houdt dat in?

“Het is een verfilming van de inleidingen die op Alpha worden gehouden, zodat mensen niet meer zelf voor de groep hoeven te staan. De Alpha Film Series maakt het op die manier makkelijker dan ooit
 om een Alpha te geven. Je downloadt de filmpjes gratis van internet, kijkt 25 minuten naar een inleiding en hebt genoeg stof om over door te praten. Zo maken we het ook makkelijk om buren of vrienden bij je thuis uit te nodigen. Want je buurman tien woensdagavonden om half acht naar de kerk krijgen, is toch lastiger dan hem uitnodigen bij je thuis, waar je met elkaar een tof, kwalitatief filmpje kijkt en daarover doorpraat. Bovendien is het kleinschaliger en intiemer; met drie vrienden of buren kun je al een mooie Alpha-groep zijn. Twee jaar geleden brachten we de tienervariant uit – de Alpha Youth Film Series – die ervoor heeft gezorgd dat er veertig procent meer Alpha’s Youth werden gegeven.”

Wat zou je willen zeggen tegen kerken die nog geen Alpha geven?

“Mijn vraag is: hebben jullie een goed alternatief en zijn jullie daar tevreden over? Want iedere kerk die wil groeien en het verlangen heeft het evangelie verder te verspreiden, moet naar mijn idee serieus overwegen of ze Alpha wil geven.”

De secularisatie in ons land gaat onverminderd door. Is jullie ambitie niet wat te rooskleurig?
“Het geloof in de kerk brokkelt inderdaad af, dat laat ook het KRO-NCRV-onderzoek van dit voorjaar zien. Tegelijkertijd zien wij dat het aantal Alpha-cursussen en deelnemers groeit. Er is dus nog steeds een honger bij mensen om door religie heen te breken, en op zoek te gaan naar echtheid en persoonlijk geloof. Daar komt bij: wij geloven en zien dat Jezus Christus een verschil maakt in deze wereld, ondanks dat de grote cijfers misschien laten zien dat mensen de kerk de rug toekeren.” 

Bear Grylls
Bear Grylls is bekend geworden als hèt gezicht van avontuur en survival. Ruim 1,5 miljard kijkers volgen zijn avonturen op de voet op tv en internet. Bear is heel enthousiast over Alpha, en omdat hij zelf deelnemer is geweest, weet hij wat voor impact Alpha kan hebben op mensen die op zoek zijn naar de zin van hun leven. “Hoe kun je een avontuurlijk leven leiden? De eerste stap is altijd het moeilijkst. Daar heb je de meeste moed voor nodig. Ik heb geleerd om niet voor die angst weg te rennen maar het gewoon te doen. Mijn christelijk geloof gaat een beetje op en neer, zoals iedere relatie. Er zijn worstelingen en twijfels, maar het bracht zo vaak licht op een donker pad, warmte op een koude berg en kracht in een uitgeput lichaam. Ik weet nog dat ik de top van de Everest opkroop en de sneeuw van mijn masker veegde om de ronding van de aarde te zien. Maar een eenvoudig geloof vinden dat mijn leven versterkt? Dat was mijn grootste avontuur.” 


Alphanederland.org 
Alpha-cursus.nl 

Sinds de eerste cursus in de Londense kerk Holy Trinity Brompton is Alpha de hele wereld over gegaan. Inmiddels hebben 29 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons