Uittrekken!

Ds. Janneke Nijboer over het boerkini-verbod

in Christelijk Nieuws

In een aantal badplaatsen in Frankrijk is het verboden om met een Boerkini (lichaamsbedekkende badkleding) naar het strand te gaan. In de hele westerse wereld wordt er nu gediscussieerd over godsdienstvrijheid en de westerse verworvenheden. Maar bij Janneke Nijboer maakt het ook wat anders los...

Terwijl ik bezig ben met een werkopdracht en mij door de wetten en regels uit Deuteronomium heen worstel, zap ik steeds naar facebook en twitter.  Dan opeens zie ik dit beeld. Een vrouw wordt gedwongen haar badkleding uit te trekken. Om haar heen staan een stuk of drie politiemannen.

Uittrekken
Mijn lijf begint te trillen, ik word onpasselijk. Uit de kast van mijn herinneringen springt een lade open. Buiten. Een man en ik -12 jaar- in een hoek, verborgen voor iedereen. De man, sterker dan ik, de man machtiger dan ik, trekt aan mijn t-shirt en zegt: Laat je tietjes eens zien?
Hij kijkt.
Ik ren weg, angst en schaamte achtervolgen mij.

Kijken
De mannen op het strand. Zij zijn groter, sterker, machtiger en met meer dan de vrouw. Ze zijn bedekt met een uniform. Zij dwingen haar uit te kleden totdat ze, volgens de wet, bloot genoeg is. Iedereen kan het zien. Ook ik kijk. Op wie kan zij rekenen? Wie spreekt recht voor haar?

Onderdrukken
Ik probeer de draad van mijn werk weer op te pakken en lees: ‘Jullie zijn een bijzonder volk. Want God zelf heeft jullie bevrijd! Hij bevrijdde jullie uit Egypte, waar jullie zo zwaar onderdrukt werden.’
Volgens mij is Egypte heel dichtbij.

Klemmen
De la blijft vervelend klemmen, als ik probeer hem terug te duwen.

Meer blogs van Janneke Nijboer vind je op Bermoogst
Foto: The Guardian

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons