Oud-Premier Piet de Jong (101) overleden

‘Misschien wel de beste naoorlogse premier van Nederland’

in Geloven

Oud-premier Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij het CDA maandag bekendgemaakt. De oud-premier overleed vorige week woensdag. De Jong was minister-president van 1967 tot 1971, namens CDA-voorloper KVP (Katholieke Volkspartij). Daarvoor was hij onder andere staatssecretaris en minister van Defensie.

Piet de Jong werd op 3 april 1915 in Apeldoorn geboren, en volgde na zijn hbs-b de officiersopleiding van de Koninklijke Marine. Hij werkte zich binnen die organisatie uiteindelijk op tot Kapitein-ter-Zee. Ook was hij een aantal jaar adjudant van Hare Majesteit Koningin Juliana. Zijn marine-achtergrond bleef hij zijn hele leven koesteren. 

De Jong is voor zijn militaire en politieke werk diverse malen onderscheiden. Onder andere was hij Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau, en droeg hij het oorlogsherinneringskruis met vier gespen, het ereteken voor Orde en Vrede en het Bronzen Kruis. In een rapportage van televisieprogramma Netwerk werd Piet de Jong in 2005 bestempeld als ‘misschien wel de beste naoorlogse premier van Nederland’. 

Piet de Jong was een markante, aimabele en wereldwijze man die tijdens zijn militaire en politieke loopbaan van grote betekenis is geweest voor Nederland. Hij was premier in een woelige tijd, met onder meer de Maagdenhuisbezetting en de Provo-beweging. De Jong was authentiek, koersvast en altijd gericht op het algemeen belang. Tot op het laatst was hij betrokken bij het CDA. 

Lees hier de volledige In memoriam van Piet de Jong.

Bron: ANP/CDA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons