Nicolaas Sintobin: 'Ik ga waar ik geroepen word'

Indringend portret in EO Onderweg

in Geloven

Topadvocaat, echtgenoot, vader: Nikolaas Sintobin, bekend als geestelijk begeleider uit het EO-programma 'Op Zoek Naar God', had het allemaal kunnen worden. Maar na een bijzondere ervaring in de stilte nam hij als aanstormend jurist een opzienbarend besluit: hij werd jezuïet. "Ik koos voor de vreugde."

Op 1 januari 1989, na een intensieve periode van gebed om bevestiging, vertelde hij zijn ouders aan de ontbijttafel over zijn besluit: hij gaf zijn carrière als advocaat op, en zou jezuïet worden. “Mijn vader, die ik nooit eerder had zien huilen, kreeg tranen in zijn ogen. Moeder was helemaal stil. Het was een schok, maar geen negatieve: ze waren er blij mee. Mijn vrienden hadden het op de een of andere manier zien aankomen, merkte ik achteraf. Maar zelf viel ik compleet uit de lucht!”

Nooit achter je oor gekrabd en gedacht: is jezuïet worden nou wel zo verstandig? 
Glimlachend: “Jawel! Zeker in deze tijd van secularisatie ligt het niet bepaald voor de hand. ‘Ben ik nu helemaal mesjogge?’ Die gedachte is wel door me heen gegaan. Maar ik heb ervaren dat dit het verlangen van de levende Heer is, dat ik Hem op deze manier zou volgen. En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Want ik koos voor de vreugde.”

Dit betekende niet alleen dat je een kruis moest zetten door een schitterende carrière, maar ook door een eventueel huwelijks- en gezinsleven. 
“Dat ging vanzelf. Zowel een gezinsleven als een carrière trok mij aan, maar die vreugde... maakte alles anders. Mijn horizon ging open.”

Je bent pater, wat vader betekent, maar geen kind zal ooit ‘pappa’ tegen je zeggen. Heb je nooit een steek van pijn gevoeld bij die gedachte?
“Ik kan eerlijk zeggen: nee. Ik kan daar goed mee omgaan. Ik heb zestien neefjes en nichtjes, met wie ik veel contact heb. Daar geniet ik enorm van. Maar voor sommige medebroeders is dit inderdaad een pijnlijke zaak.”

Nikolaas is blij dat de vasten- of veertigdagentijd weer is aangebroken. “Ieder jaar zie ik ernaar uit. Een mooie periode, omdat vasten met drie dingen te maken heeft: gebed, soberheid en solidariteit. Alleen al die soberheid... Tijdens het vasten merk ik dat ik scherper ben, aandachtiger leef. Je verbruikt minder energie aan spijsvertering, en kunt je dus beter richten op God en het gebed. 

Wat is jouw diepste drijfveer bij alles wat je doet?
Nikolaas vouwt zijn handen achter zijn nek en denkt na, terwijl de klokken van de Krijtberg-kerk (pal naast het jezuïetenhuis) het verstrijken van de tijd markeren. “Iets van de intense vreugde die ik zelf heb ervaren in mijn dagelijkse omgang met God en met Jezus Christus, doorgeven aan anderen. Een ervaring van vreugde in het diepste van mijzelf, was de reden waarom ik jaren geleden jezuïet wilde worden. Vreugde. Daaraan kan niets op aarde tippen. Niets.” 

Bron: EO Visie (2015)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons