Merkel-mania

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Ik ben klaar met de Merkel-mania. Sinds Angela Merkel vorig jaar zomer met de woorden ‘Wir schaffen das’ meer dan een miljoen asielzoekers welkom heette in Europa, is zij voor velen een heus moreel kompas geworden.

In diverse kerkdiensten die ik bijwoonde, is zij het afgelopen jaar geprezen. Door predikanten, die er dan altijd even bij vertelden dat Merkel de dochter van een predikant is. Alsof het beroep van je vader jouw morele keuzes hoogstaander maakt…

Ik snap niets van die Merkel-mania. Natuurlijk, het welkom heten van vluchtelingen vorig jaar was sympathiek. Maar al snel dacht ik: wat een hoogmoed! Niemand weet hoeveel vluchtelingen er onderweg zijn. Hoe kun je dan weten dat je de opvang (en integratie!) aankunt?

Inmiddels zijn we een jaar verder. Er komen, als gevolg van de door Merkel gesteunde Turkijedeal, veel minder asielzoekers naar Europa. Die Turkijedeal is trouwens volgens Artsen zonder Grenzen zo asociaal dat die organisatie sindsdien Europese subsidies weigert. Hoezo moreel kompas?

Onderdeel van de Turkijedeal was de afspraak dat Europa Syrische asielzoekers die er slecht aan toe zijn (zwangere vrouwen, gehandicapten, ouderen) via een luchtbrug naar Europa zou halen. Van die toezegging komt niets terecht. Heeft u Merkel daar al over gehoord?

Merkel is in de vorige zomer te ruimhartig geweest. Door haar oproep kwamen niet alleen Syrische oorlogsslachtoffers deze kant op, maar ook allerlei mensen die geen recht hebben op opvang. Het hele asielsysteem in Duitsland is verstopt, er was geen tijd om mensen goed te screenen.

Op dit moment is Merkel niet ruimhartig genoeg. Waarom doet zij (en wij!) niet wat we zouden moeten doen: echt kwetsbare vluchtelingen ophalen? Zou dat ook komen omdat haar vader dominee was? :)
 

Tijs van den Brink (zoon van een dominee)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons