"Ik had een wietplantage op mijn twaalfde"

Frans vindt rust - mede dankzij oude kennis en "zaal vol EO-types"

in Mediatips

“Afwijzing, seks, drugs en rock ’n roll.” Zo omschrijft Frans van Lieshout zijn eigen leven. Terwijl zijn moeder denkt dat haar Frans zo’n aardig jongetje is, vecht hij de nodige robbertjes. Op zijn twaalfde plant hij wietplantjes in de tuin: het begin van een rijk, maar gewelddadig leven.

“Ik was nooit bang. Waar anderen stopten, ging ik door. Een vechtpartij ging ik niet uit de weg.” Al jong is Frans anders dan de andere kinderen: druk, agressief en vaak op zichzelf. Op de basisschool steelt hij drank uit de drankkast. Toch is het vooral de drugs die grote aantrekkingskracht op hem heeft. Omdat hij het nog niet kan betalen, besluit hij op twaalfjarige leeftijd zijn eigen wiet te kweken. Wat hij zelf niet oprookt, verkoopt hij door. Het transformeert Frans al snel tot bekende dealer. Met 3000 euro per week verdient hij een mooi zakcentje, tegelijkertijd zakt hij steeds dieper in het moeras van drugs en criminaliteit.

Overdosis
Uiteindelijk komt Frans in een internaat terecht, maar daar gaat het eerder van kwaad tot erger: ook daar wordt – tot zijn eigen verbazing – stevig geblowd. Zijn leven lijkt een positieve wending te krijgen als hij naar de kunstacademie gaat. Frans ontwikkelt zich tot een creatieve jonge man. Maar zijn oude leven blijft hem achtervolgen: hij krijgt zelfs waanbeelden over berovingen en achtervolgingen.

Frans verlaat de academie en wordt tattoo-kunstenaar. Veel van zijn klanten komen uit de Hells Angels-wereld en zo rolt hij dat wereldje in. Het maakt hem niet gelukkig. “Op een gegeven moment zag hij in dat hij compleet op het verkeerde pad zat”, vertelt zijn moeder. “En hij zag geen uitweg meer.” Frans neemt een overdosis drugs en komt meer dood dan levend in het ziekenhuis terecht.

Sleutel
De man die tegenover presentator Kefah Allush zit in De Verandering, is iemand die de donkerste diepten van het leven heeft gezien. Maar zijn verhaal gaat verder: hij heeft ook ervaren dat God werkelijk mensen kan veranderen.

Na jaren rondzwerven heeft Frans rust gevonden – mede dankzij een oude kennis die hem vertelt over de kerk. Langzaam groeit het besef dat de sleutel tot veranderen wel eens bij God zou kunnen liggen. De kerk schrikt hem in eerste instantie af – “allemaal EO-types”. Toch geeft iets hem het verlangen om vaker terug te komen. Zes weken later al laat Frans zich dopen en weet hij het zeker: alleen God kan mij helpen.


Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering op zaterdag 13 augustus om 18.50 uur NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons