“Geluk & gerechtigheid zijn Gods ideeën over menselijke relaties”

Win 2 vrijkaartjes voor The Justice Conference

in Mediatips

De christelijke organisatie Tear organiseert op 11 en 12 november de Nederlandse editie van The Justice Conference. Het internationale evenement over recht en onrecht vindt plaats in Amersfoort.

Ken Wytsma is de oprichter van The Justice Conference. Tijdens de eerste editie in Nederland is hij als Amerikaanse spreker ook aanwezig. Hieronder maken we kort kennis met Ken en vragen hem naar zijn Nederlandse roots.

Wat heb je met recht?
"Mijn vader was een immigrant uit Nederland. Daarom was het niet vreemd dat hij en onze familie in 1979 zelf vijf vluchtelingen uit Cambodja opvingen in ons huis. Ik was toen nog jong, maar het is een belangrijke ervaring geweest die mijn passie voor het strijden voor Bijbelse gerechtigheid gevormd heeft."

Wat is volgens jou in deze tijd belangrijk als het gaat om recht en onrecht?
"Hoe gek het ook klinkt: ik denk dat we te doelgericht zijn geworden, ten koste van gerechtigheid. Gerechtigheid is, net als een bloeiende tuin, veelkleurig.
We moeten de diepe, volle betekenis van gerechtigheid kennen en vasthouden en leren wat dat echt van ons als mensen vergt. Dat is belangrijker dan to-do lijstjes en campagnes. Onrecht komt op plekken waar een mensenleven minder waard wordt. Vasthouden aan de waarde van het leven - dat we allemaal zijn gemaakt naar het evenbeeld van God -  is van cruciaal belang om te voorkomen dat er diepe valkuilen of extreme standpunten ontstaan die discriminatie en vervolging van verschillende groepen in de hand werken."

Wat is jouw drijfveer?
"Wat mij drijft is het gevoel dat er een manier is waarop ons universum zou moeten werken. Dat begint bij dat God ideeën heeft hoe menselijke relaties zouden moeten functioneren. Daar zit ook de verbinding tussen de bloei of het geluk van mensen en gerechtigheid.
Als het echt zo is dat ‘geven beter is dan ontvangen’, dan zit er een bepaalde dynamiek in volledig mens-zijn, die alleen maar voort kan komen uit de drang om rechtvaardig te leven."

Waarom deze conferentie?
"The Justice Conference is allereerst een geweldige tijd om het thema gerechtigheid van veel kanten te bekijken en te ontdekken. Het is een plek waar je met veel bijzondere mensen diep in gesprek gaat over hoe je zelf en samen recht kunt brengen. Ik heb ervaren dat The Justice Conference mogelijkheden blootlegt die anders nooit tevoorschijn waren gekomen. Er is voor ieder mens veel te ontdekken en veel energie op te doen.
En voor mij is het een leuk extraatje dat The Justice Conference nu ook in Nederland is, waar ik als kind drie jaar woonde. Het is geweldig om dit te zien gebeuren in het land waar mijn roots liggen! "

Conferentie
Onder het motto 'Recht mee maken' horen bezoekers inspirerende speeches en muziek en ontdekken ze samen hoe zij van betekenis kunnen zijn om hun eigen omgeving eerlijker te maken. De Justice Conference werd eerder al gehouden in Chicago, Melbourne, Los Angeles en Hong Kong. Onder andere Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie), Shane Claiborne (activist en auteur, zie foto), Ken Wytsma (founder The Justice Conference), bisschop Zac Niringiye, Ruth Padilla (theologe) en Rikko Voorberg (theoloog) staan in november op het podium.

Justice week
The Justice Conference is een initiatief van Tear in samenwerking met International Justice Mission (IJM), de ChristenUnie, Micha Nederland en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Op de CHE wordt voorafgaand aan de Justice Conference een speciale week georganiseerd, waarin de studenten zich een week lang verdiepen in de thematiek. Op 11 november is de pre-conference. Deze dag zijn er tientallen momenten van gesprek, netwerken en brainstormen.

EO.nl/geloven mag 2 kaartjes (ter waarde van €80,- per stuk) weggeven voor de Justice Conference op 11 en 12 november in Amersfoort. Wil jij kans maken op deze kaartjes? Mail vóór zaterdag 1 oktober naar geloven@eo.nl en vertel waarom jij bij de conferentie aanwezig wilt zijn. 


Bron: Tear

Wil jij op de hoogte blijven van de Justice Conference? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief van Tear.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons