Geen angst na oproep tot moord op christenen

‘De dood wint niet, haat niet en moord niet’

in Christelijk Nieuws

De zoon van een Nederlands-Marokkaanse imam die in België woont heeft in een video opgeroepen alle christenen te doden. Dat liet een woordvoerder van de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Migratie en Asiel) maandag weten.

In het filmpje loopt de tiener - El Alami Amaouch, ook wel bekend als Alami abu Hamza - ’s nachts door winkelstraten in het Belgische Verviers en roept in het Arabisch op tot moord op christenen. “Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een”, zegt de naar schatting 15-jarige jongen in de video die zondag online werd gezet door het onderzoeksinstituut Memri.

Conservatief islamistisch
“Zijn vader is een echte haatimam, bekend in Verviers en omstreken”, zei Francken tegen de omroep VRT. “Het zit zeker in de familie, dat is duidelijk.” De kinderen worden ‘zeer conservatief islamistisch’ opgevoed en krijgen alleen thuisonderwijs omdat onderwijs op school volgens de imam ‘verderfelijk’ is, aldus Francken. De man is volgens hem ‘geestelijk vader’ van tal van Syriëstrijders, die veel jongeren in de omgeving van Verviers heeft geradicaliseerd.

Situatie in België
Volgens Steven Fuite, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België, staat er in België overigens al heel lang een rekening open bij grote groepen jongeren van allochtone oorsprong: “Ze hebben weinig perspectief op werk en naar hun eigen beleven weinig kans om echt te integreren", zei hij eerder in het Nederlands Dagblad. "De jongeren ontmoeten elkaar op straat, ze delen hun frustratie en vinden herkenning bij elkaar in de islam, hoewel velen nooit in de moskee komen. Ze willen meetellen in deze wereld, ze horen van de grote conflicten en denken dat ze voor een bepaald kamp moeten kiezen. Ik denk dat deze combinatie van factoren uiteindelijk leidt tot dit geweld”.

De burgemeester van Verviers neemt de zaak rondom El Alami Amaouch ernstig op en heeft de politie ingeschakeld. In de Waalse stad werd vorig jaar een terroristische cel opgerold. Eind juni arresteerden Belgische antiterrorisme-eenheden een twintigjarige terreurverdachte in Verviers, dat niet ver van Luik ligt.

'Verkondig de boodschap van liefde'
“De dood wint niet, doodslag ook niet, haat niet en moord niet”, aldus Fuite. “We moeten er in de kerkdiensten op hameren dat we blijven vertrouwen op God en elkaar dienen op te zoeken over grenzen heen. Net zoals Jezus door muren heen brak, moeten wij dat ook doen”. Fuite: “Laten we altijd proberen mensen te zien als medemensen en onze boodschap van liefde verkondigen. En natuurlijk de christelijke toekomstverwachting verkondigen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar wij elkaar zullen verstaan en waar geen aanslagen meer zullen plaatsvinden”.

Bron: ANP/Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons