Fitbody? Doe mij maar een fitte geest!

Hoe beroerder je conditie, hoe beter je presteert.

in Geloven

"Om geestelijk in gezonde conditie te blijven, is Gods sportschool de beste plek," schrijft Liesbeth Goedbloed in haar artikel over Gods sportschool. Doe je voordeel met de beste tips uit Gods Woord over geestelijk fit blijven. Gaat gegarandeerd langer mee dan alleen een 'fitbody'.

Onderstaand artikel, en nog veel meer over gezondheid, vind je deze maand in het nieuwe Eva Magazine.

Gezond eten
Wie in Gods sportschool aan de slag gaat, moet om te beginnen natuurlijk goed en gezond eten. Volg bijvoorbeeld het Ezechiël-dieet en eet wat Ezechiël in zijn visioen at: het Woord van God. Gezonde, geestelijke voeding wil zeggen dat je elke dag eet, liefst aan het begin en het einde van de dag.

En je mag zoveel tussendoortjes als je zelf lekker vindt. Maar stop je niet vol met dingen die je niet echt voeden - gun jezelf een gezonde honger. Waarom zou je trouwens iets eten dat geen brood is? Waarom je geld uitgeven aan wat niet verzadigen kan?

Genoeg drinken
Zorg dat je geestelijk niet uitdroogt, want je hart dorst naar God en moet elke dag drinken. Gelukkig mag je komen als je dorst hebt: in Gods sportschool is het water gratis. Maar dat is nog niet alles - dit water heeft een bijzondere bijwerking. Wie van dit water drinkt, wordt zelf een bron.

Als je zelf goed gedronken hebt van Gods vergeving, zorgzaamheid en liefde, wordt het veel makkelijker om andere mensen te vergeven, voor andere mensen te zorgen en van andere mensen te houden. Drinken dus, minstens anderhalve liter per dag. 

Ik heb geen zin
Genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je nooit zin hebt om (geestelijk) te gaan sporten, zoals:

  • Stel jezelf onhaalbare doelen
  • Vergelijk jezelf voortdurend met andere gelovigen, vooral met de topsporters onder hen
  • Geef jezelf op je kop als je geen zin hebt om naar Gods sportschool te gaan
  • Volg een standaardschema zonder rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en conditie

Als je deze tips in praktijk brengt, heb je gegarandeerd geen zin om naar Gods sportschool te gaan. Maar wie weet wat er mogelijk is als je precies het omgekeerde doet.
 

Beginnen
Voor God willen we bergen beklimmen en zeeën overzwemmen, groots en meeslepend geloven en misschien zelfs geroemd worden om onze goede daden. Maar de werkelijkheid is alledaags: die begint met een eerste stap. En als je de eerste stap hebt gezet, weet je meteen hoe lang of hoe kort je benen zijn.

Benedictus schreef al over de ‘kunst van het beginnen.’ Beginnen is confronterend, het maakt je bescheiden, je komt erachter dat je conditie niet optimaal is en dat je niet zonder aanmoediging kunt. Ontspan! Van je Reisgenoot hoef je niet meteen de marathon te lopen, Hij is al blij als je met Hem op weg gaat. Tip: wandel zonder stappenteller.

'Bijna alles is ballast, alleen de liefde niet'

De juiste sportuitrusting
Wil je flink aan je geestelijke conditie werken? Waarschijnlijk loop je sneller en lichtvoetiger op de sandalen van de inzet voor het Evangelie van de vrede en sta je steviger met om je heupen de waarheid als een riem, Efeziërs 6. Bijna alles is ballast. Alleen de liefde niet. Kies dus bewust je sportuitrusting.

Wandelen met God
Niets zo gezond als wandelen met God. Henoch is er driehonderdvijfenzestig jaar mee geworden, een leeftijd die alle dagen van het jaar omvat. Wandelen met God is dan ook een alledaagse sport die je jarenlang kunt volhouden. Het is zo gezond dat het zelfs de vraag is of deze wandelaars nog wel vatbaar zijn voor de dood. Bij Henoch, dé wandelaar bij uitstek, ging de natuur niet zijn gewone, onbarmhartige gang. Hij stierf niet, maar werd door God meegenomen.

Geestelijk ademen
Zoals het lichaam niet zonder zuurstof kan, zo kan onze ziel niet zonder God. Zonder God stikt de ziel, we hebben allemaal ‘een geloof dat ademt als een lichaam’ nodig. Daarom een ademhalingsoefening voor een gezonde ziel in een gezond lichaam: het eeuwenoude Jezusgebed.

Adem in en bedenk dat deze adem een geschenk van God is, aan jou, en dat je zijn genade nooit ‘opgeademd’ krijgt. Adem dan uit en bid: “Jezus, Zoon van David, ontferm U over mij.” Of korter: “Jezus, ontferm u.” Of nog korter: “Jezus!” Blijf dit doen totdat je geestelijk weer op adem bent gekomen.

Lekker muziekje
Zit je er helemaal doorheen? Muziek kan je nieuwe energie geven en soms zelfs nieuwe vleugels. Gods playlist is lang en divers. Je kunt kiezen uit black gospel, klassieke oratoria, aanbiddingsmuziek, kinderliedjes van Elly en Rikkert, Gregoriaanse psalmen. Heb je behoefte aan iets heel anders? Dan kun je je ziel ophalen aan het ‘suizen van een zachte stilte’ . Of misschien hoor je de boomtoppen wel ruisen in de paradijselijke avondwind. Wat je ook nodig hebt, in Gods sportschool zit je nooit zonder muziek.

Over een muur
Ben je een getraind wandelaar met God en wil je meer? Probeer dan de volgende sporten eens: bergbeklimmen of freerunning, over muren springen, zoals in Psalm 18 staat. Zwemmen: Moet je door het water gaan - ik ben bij je; of door rivieren- je wordt niet meegesleurd, Jesaja 43.

Hoe beroerder je conditie, hoe beter je presteert

Ook als het erop lijkt dat het tussen jou en sport nooit wat kan worden, dan is Gods sportschool de beste plek. Daar geldt namelijk de wet van de omgekeerde inspanning: hoe beroerder je conditie lijkt, hoe beter je in Gods sportschool presteert: de kreupele zal springen als een hert.

Ontgiften
Net als je lichaam heeft je geloof een bepaalde geschiedenis. En zoals een lichaam vergiftigd kan worden, zo kan ook je geloof vergiftigd zijn door verkeerde denkbeelden over God, ongezonde schuldgevoelens en irreële verwachtingen. Als je je geestelijk niet fit voelt, vraag je dan af of je een periode van zuivering nodig hebt. Denk aan een woestijntijd, om tot jezelf en tot God te komen, om te ontgiften, om te vergeten wat mensen je over God verteld hebben en te luisteren naar wat Hij over zichzelf zegt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons