Doodsbang voor je eigen zoon

Dylan werd op zijn 15e veroordeeld voor poging tot doodslag

in Mediatips

“Hij was zo’n lieve baby”, blikt de moeder van Dylan de Bruin terug. Terwijl ze de babyfoto’s van haar zoon bekijkt, verzucht ze dat ze nooit had gedacht dat ze nog eens doodsbang voor dit ventje zou worden. Haar lieve en schattige Dylan verandert namelijk in een agressieve drugsgebruiker, die al op zijn vijftiende voor de rechter moet verschijnen wegens ernstige mishandeling.

Volgens Dylan zelf begint de ellende thuis. Zijn oudere zus eist veel aandacht op met haar problemen. Dylan voelt zich vaak alleen en zoekt daarom zijn heil op straat. Op zijn dertiende begint hij met softdrugs. Langzaam maar zeker groeit er steeds meer boosheid en onbegrip in Dylan.

'Die ogen waren zo woest'

Doodslag
Om zich tegenover zijn vaak oudere vrienden te bewijzen, doet Dylan mee aan kleine inbraakjes en vechtpartijen. Op zijn vijftiende gaat het goed mis. Dylan schopt een jongen zo zwaar in elkaar, dat hij in het ziekenhuis belandt. Dylan moet voor de rechter verschijnen, die hem veroordeelt voor poging tot doodslag. Het blijft bij een formele uitspraak: de thuissituatie van Dylan is zo slecht, dat hij nauwelijks iets van zijn straf hoeft uit te zitten.

Je zou denken dat dit de aanleiding is voor Dylan om zijn gedrag te veranderen. Niets is minder waar. Er volgen nog meer vechtpartijen en ook zijn moeder is doodsbang voor haar eigen zoon. “Die ogen waren zo woest”, huivert ze terwijl ze terugdenkt aan die moeilijke jaren in haar gezin.

Mooi meisje
Om meer discipline te leren, gaat Dylan het leger in. Maar zelfs de commandotraining brengt geen verandering in zijn leven, integendeel zelfs. Toch groeit bij Dylan het besef dat het zo niet langer kan. Hij zoekt allerlei uitwegen, maar niets helpt. Totdat hij tijdens een vakantie een mooi meisje ontmoet. Zij blijkt christen te zijn. Dylan gaat met haar mee naar de kerk en op een dag besluit hij Jezus te volgen. Zijn leven verandert niet van het één op het andere moment, maar het is een begin…

Nu, een aantal jaren later, is Dylan getrouwd met zijn vakantieliefde en zijn ze samen trotste ouders. Dylan heeft aan den lijve ervaren hoe God mensenlevens radicaal kan veranderen.

De Verandering: doodsbang voor je eigen zoon

Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering op zaterdag 20 augustus om 18.50 uur NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons