De mooiste gedachte

Waarom het christendom zo inspireert

De kerngedachte van het christendom is prachtig, stelt Reinier Sonneveld. Er is waarschijnlijk zelfs geen prachtiger idee te bedenken.

Sommige gedachtes blijven onbewust maar spelen tegelijk een grote rol. Na ontzettend veel gesprekken met mensen ben ik tot de conclusie gekomen dat er een gedachte is die iedereen wel eens bekruipt en voor veel mensen leidend is, gelovigen, niet-gelovigen, overal.

We hebben namelijk allemaal wel voorstellingen van wat het mooiste is. De liefde misschien. Vrijheid. Vriendschap. We hebben ook allemaal voorstellingen bij wat het grootste is, het sterkste, meest invloedrijke in het leven. De tijd misschien. Het lot. Toeval.

En die gedachte dus die iedereen wel eens heeft is: die twee zijn niet hetzelfde. Er is enerzijds dat grootste, maar dat kan ons tegenwerken en ons onwelwillend zijn. En anderzijds, dat mooiste kan mislukken. Het kan ondersneeuwen. Het kan kapot. Oftewel: 

Het mooiste wat je kunt bedenken is niet het grootste wat je kunt bedenken.

Als die gedachte zich in je nestelt, heeft dat grote gevolgen. Dat mooiste, dat is wat je wil, daar wil je natuurlijkerwijs voor gaan, maar nu weet je nooit zeker of je er ook in zal slagen. Het ligt voor de hand er dan maar wat dubbelhartiger in te staan. Als het mooiste niet lukt, dan maar het een-na-mooiste... Je moet meerdere opties openhouden en verbind je nooit helemaal.

Het grootste wat er is, dát geeft de doorslag op het wereldtoneel en in je eigen leven

Daarmee veranderen je verwachtingen over de toekomst ook. Het grootste wat er is, dát geeft de doorslag op het wereldtoneel en in je eigen leven. Maar als dat niet het mooiste is, word je toekomst somber. Het is lastig nog echt te hopen.

Kortom, deze gedachte maak het lastiger volop te leven. Het benauwt. Daarom word ik zo enthousiast van de geschiedenis van Jezus. Ik denk namelijk dat die verhalen kort gezegd dit meegeven:

Het mooiste wat je kunt bedenken is wel het grootste wat je kunt bedenken.

We hebben Jezus namelijk ervaren als de belichaming van God en als de ultieme liefde. Zo bracht hij het grootste wat er is (God) en het mooiste (de liefde), die voorheen nog gescheiden waren, samen. Hij liet zien: God is niet wat anders dan liefde, de liefde is niet wat anders dan God – God is liefde.

Als dit tot je doordringt, heeft dat grote invloed op je levenshouding. Je focus heeft de kans minder dubbelhartig te worden. Het mooiste wat je kunt bedenken is ook echt haalbaar. De liefde kán echt. Het heeft zin daar al je kaarten op te zetten en daar helemaal voor te gaan.

En ook je toekomst is nogal rooskleurig: God staan aan het einde van de geschiedenis op je te wachten met liefdevolle armen. Hij zal zorgen dat alles goedkomt. Er is geen hoopvollere gedachte denkbaar. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons