Boerkinterview

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Het is een bizar tafereel: een man met een groot geweer staat naast een vrouw en dwingt haar zich uit te kleden. Als je dat hoort, vermoed je getuige te zijn van een aanstaande verkrachting. Maar nee, we zijn in de zomer van 2016, op een strand in Frankrijk, waar een gewapende politieagent een geheel bedekte moslima dwingt haar kleding uit te doen.

Mijn eerste reflex: doe eens normaal! We leven in het vrije Westen! Laat die vrouw naar het strand gaan zoals zij dat wil! Alsof al die ontklede mensen op het strand zo’n fraaie aanblik vormen. En mannen die vrouwen dwingen zich uit te kleden, dat kan niet deugen.

Iets langer nadenken leidt toch tot spannende vragen. Wat nou als er helemaal geen sprake blijkt te zijn van een vrije keuze maar van een vrouw die door haar levensgezel gedwongen is de boerkini te dragen? Is die politieagent dan misschien een bevrijder? En wat als de boerkini een symbool is van een oprukkende, radicale vorm van de islam, die allesbehalve vrijheid op het oog heeft? Moeten we er dan nog steeds blij mee zijn? Of moet je dan met de Fransen zeggen: dit is de grens, die gaan we niet over?

Ik ben niet voor een verbod. Ik zag vorige week op televisie een boerkini-draagster die overtuigend betoogde dat niet haar man, maar God dit van haar vraagt. Wie is de staat dan, om letterlijk als een politieagent tussen God en een vrouw in te gaan staan? Heel eng.

Toch voelt niets doen ook niet goed. Als dit een uiting is van onderdrukking, of een symbool van een oprukkende vrijheidsarme vorm van de islam, is niets doen geen oplossing. Gevaarlijk zelfs.

Ik geef toe, het is een journalisten-oplossing, maar toch: ik pleit voor een boerkinterview. Een interviewplek bij de ingang van het strand, waar vrouwen in een boerkini langs moeten. Even praten, met een vrouwelijke journalist. Waarom draag je zo’n ding? Wil je dat zelf? Word je gedwongen? Als je het echt zelf wilt, als je gelooft dat God het van je vraagt: ga je gang. En als je wordt gedwongen: wat kunnen we voor je doen, hoe kunnen we je helpen?

(Kunnen we ook meteen even praten met mensen die extreem weinig kleren aan hebben. ‘Weet je zeker dat je dat wilt? Kijk eens in de spiegel! We hebben hier wel wat mooie bikini’s of badpakken liggen. Of een short, voor mannen. Mag je best lenen.’)

Ook goed voor de werkgelegenheid van journalisten…

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons