Boek Rick Warren verandert leven Michael Phelps

Grootste Olympiër aller tijden: "Ik dacht, misschien is de wereld beter af zonder mij"

Zondag won Michael Phelps (31) zijn 19de gouden medaille bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na de Spelen van 2012 zette Phelps een punt achter zijn glanzende carrière, maar daar kwam hij twee jaar later op terug.

Na het winnen van 18 gouden medailles stopte Phelps met zwemmen. Een moeilijke periode brak aan in het leven van de topatleet. In de pers doken beelden op waarin Phelps een waterpijp rookte. Ook werd hij gearresteerd toen hij in september 2014 dronken achter het stuur zat.

De Amerikaanse zender ESPN maakte een korte documentaire over deze donkere periode in het leven van de Olympisch kampioen. Phelps beschrijft hierin hoe zijn leven eruit zag. Naar eigen zeggen overwoog hij na zijn arrestatie om zelfmoord te plegen. Hij geloofde dat zijn reputatie was geruïneerd en hij werd gevoelig voor het maken van fouten. “Ik was een wrak. Een soort van tijdbom, wachtende om af te gaan. Ik had geen gevoel van eigenwaarde. Er zijn tijden geweest dat ik hier niet wilde zijn. Ik voelde me verloren” aldus Phelps. “Dit is het einde van mijn leven dacht ik... Hoe vaak zal ik het nog verknoeien? Misschien is de wereld beter af zonder mij.”

Doelgericht leven
Phelps isoleerde zichzelf. Hij at amper en sliep bijna niet. Maar een ontmoeting met collega-atleet Ray Lewis veranderde Phelp’s leven. Hij overtuigde Phelps ervan om naar een kliniek te gaan en gaf hem als cadeautje het boek ‘Doelgericht leven’ (The Purpose Driven Life) van de Amerikaanse schrijver Rick Warren. Dit boek veranderde zijn leven volledig, aldus Phelps in de documentaire: “Dit boek heeft ervoor gezorgd dat ik ben gaan geloven in een kracht die groter is dan mijzelf. Er is een reden waarom ik leef op aarde. Dit boek heeft me zo ontzettend geholpen toen ik er helemaal doorheen zat“.

Lewis zei dat kort na het geven van het boek, Phelps hem belde en zei: "Dit boek is te gek! Ik kan het allemaal niet meer bevatten… Dankjewel vriend! Je hebt mijn leven gered.”

Herstel
De documentaire laat verder de verzoening zien tussen Phelps en zijn vader, de tijd die Phelps in de kliniek doorbracht om te werken aan zijn (gedrags)problemen en zijn comeback als topsporter. Met veel plezier heeft Michael Phelps inmiddels zijn rentree als zwemmer gemaakt. Zondag 7 augustus won hij zijn 19de gouden medaille bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Michael Phelps is de grootste Olympiër aller tijden. Bij de Olympische Spelen in Athene (2004) veroverde hij zes keer goud en twee keer brons, in Peking liefst acht keer goud en vier jaar geleden in Londen vier keer goud en twee keer zilver. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zal Phelps nog te zien zijn op de 100 en 200 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag.

Bron: ESPN
Beeld: Fox Sports

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons