Anna van der Breggen: "Ik strooi niet met bijbelteksten"

Winnares Olympisch goud over christen-zijn in de wielersport

in Christelijk Nieuws

Anna van der Breggen (25) veroverde zondag op spectaculaire wijze goud in de Olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro.

Profwielrenster Van der Breggen  is lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Hasselt. Vorig jaar sprak ze uitgebreid over haar sportcarrière, haar geloof en kerk bij Onderweg. Hieronder een kort fragment uit dit interview.

Sommige christenen plaatsen vraagtekens bij een combinatie van geloven en topsport beoefenen. Hoe sta je daar zelf in?
"Tja, om te beginnen: ik zit natuurlijk niet iedere zondag meer in de kerk. Dat was in ons gezin wel even een verandering. We waren gewend om allemaal twee keer per zondag te gaan. Maar ja, veel wedstrijden worden nu eenmaal op zondag gereden. Op een gegeven moment hebben mijn ouders me daarin vrijgelaten.
De zondagen dat ik in Nederland ben en niet hoef te rijden, ga ik wel naar de kerk. Dat vind ik heerlijk. Juist omdat ik er wat minder ben, maak ik alles tijdens zo’n dienst wat intenser mee.

Persoonlijk denk ik overigens dat geloven niet iets is wat je uitsluitend in de kerk doet. Voor mij zit het in kleine dingen: bidden, je omgang met anderen, uitleven wat God ons probeert duidelijk te maken, namelijk dat je om elkaar denkt, dat je elkaar liefhebt, dat je de goede dingen doet. In het wielrennen probeer ik die waarden elke dag uit te dragen. Dat komt vooral tot uitdrukking in hoe ik met ploeggenoten omga, denk ik."

Zie je dat als een christelijke taak?
Ik ben niet actief met Bijbelteksten aan het strooien of zoiets. Dat werkt in zo’n klimaat alleen maar averechts. Ik probeer vooral heel erg mezelf te zijn. Soms zijn mensen expliciet in het christelijk geloof geïnteresseerd; ze willen er meer van weten. Op zo’n moment probeer ik wel iets mee te geven. En ja, die kansen krijg ik genoeg.’

Lees het hele interview met Anna van der Breggen hier

Bron: Onderweg
Beeld: ANP Foto


OnderWeg is een tweewekelijks kerkelijk magazine voor gemeenteleden binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) (GKv).

Ook jongerenafdeling Beam sprak eerder met topsportster Anna van der Breggen. Lees het interview hier

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons