Alle Joden naar Israël?

Prachtige tentoonstelling over 'De Grote Terugkeer'

in Christelijk Nieuws

Het is nog lang niet voltooid, maar het 'heilige doel' dat ooit alle Joden terugkeren naar het 'Beloofde Land' komt steeds dichterbij. Sinds 1948 zijn er meer dan 2 miljoen Joden naar Israël getrokken. In de Arabische wereld wonen vrijwel geen Joden meer. Frankrijk en Oekraïne zijn nu hofleverancier van Joodse immigranten in Israël.

Een grote en mooi vormgegeven tentoonstelling in het Israël-centrum in Nijkerk vertelt het verhaal van de 'Alija' - de terugkeer van het Joodse volk naar het 'Beloofde Land' Israël. Deze tentoonstelling is niet alleen bedoeld voor de verstokte 'Israël-liefhebbers', maar door de presentatie en de nauwkeurigheid van de feiten zullen zelfs de critici aan het denken worden gezet.

Feiten
"Ik heb alle feiten en cijfers goed uitgezocht", zegt André Diepenbroek, samensteller van de tentoonstelling en een ervaren journalist. "Als er discussie ontstaat over de basale feiten neemt niemand je tentoonstelling nog serieus." De aanleiding voor de tentoonstelling is het 20-jarig jubileum van de actie 'Breng de Joden thuis', waarmee Christenen voor Israël zich inzet om Oekraïense Joden naar Israël te laten verhuizen. "Mede door deze actie zijn er ruim 100.000 Joden naar Israël geëmigreerd."

Arabische wereld
Na de Oekraïne-zaal komt de bezoeker in een ruimte over het verdwijnen van Joden uit de Arabische wereld. Vooral vanuit Jemen heeft er een massale uittocht plaatsgevonden: bijna 50.000 Joden zijn er vertrokken, nu zijn er nog zo'n 40 over die wachten tot zij het land mogen verlaten. In een mooi vormgegeven overzicht ziet de bezoeker dat in de overige Arabische landen vrijwel geen Joden meer over zijn, hooguit tientallen.

Stam Dan
Ook niet-Joden trekken naar het Heilige Land: vanuit Ethiopië kwamen tienduizenden naar Israël. Het zijn feitelijk geen Joden (=nakomelingen van Juda) maar volgens de overlevering zijn het wel Israëlieten van de stam Dan, die al in de periode van de eerste tempel naar Afrika zijn getrokken. Door hun afwijkende cultuur en godsdienst kregen ze de bijnaam 'Falasha' - vreemdeling.

Frankrijk
"We hadden 10 jaar geleden niet kunnen denken dat we bij zo'n tentoonstelling ook een aparte zaal aan Frankrijk zouden moeten wijden", zegt André. "Maar door het groeiende anti-semitisme is de emigratie van Franse Joden naar Israël enorm toegenomen in de afgelopen jaren. Sinds 2014 wel zo'n 7 à 8000 per jaar." Hoewel Christenen voor Israël de 'Alija' toejuicht, is André niet blij met het anti-semitisme: "Dat moeten wij op alle mogelijke manieren bestrijden. Maar als we naar de geschiedenis kijken weten we dat dat niet uit te roeien is. En dus ook dat Joden zullen blijven terugkeren naar Israël tot de terugkeer voltooid is."

Kinderen
Ook kinderen en jongeren komen aan hun trekken. Er is een speurtochtboekje voor kinderen, en voor tieners en volwassenen met een smartphone zijn er vele multimediale extra's.
Wat u zeker niet mag missen is de artistieke foto-film aan het eind van de tentoonstelling. Op impressionistische wijze wordt aan de hand van foto's nog een keer kort het grote verhaal verteld.

Al meer dan 5000 mensen bezochten de tentoonstelling - en ze zijn allemaal enthousiast als we op de vele lovende reacties in het gastenboek af gaan. "Zeer indrukwekkend", "Een must voor iedere gelovige" en "Leerzaam voor jong en oud hoe God aan het werk is in deze wereld" is een greep uit de reacties.

Bezoek-informatie
De tentoonstelling 'De Grote Terugkeer' is open tot en met 3 september.
Adres: Israël-centrum, Patroonstraat 1 in Nijkerk (vlakbij de A28).
Toegang: gratis

Tekst en foto's: KlaasJan Baas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons