4 manieren om studenten te steunen

Het studieseizoen is weer begónnen!

in Geloven

De tijd waarin jongeren een vervolgopleiding doen, is een cruciale fase. Juist in die periode maken studenten belangrijke keuzes die bepalend kunnen zijn voor de toekomst, leefgewoontes, woonplaats of levenspartner. Andere christenen – en ook de kerk, hebben veel invloed in deze periode. Daarom vier tips om jongeren en studenten te ondersteunen in deze fase.

"Ik realiseer me steeds weer hoe belangrijk deze jaren voor mij zelf zijn geweest," vertelt Dorina Nauta, werkzaam bij MissieNederland. "In die periode heb ik belangrijke keuzes gemaakt die mijn huidige leven nog steeds bepalen.

"Daarom zou het zo  gaaf zijn als juist de kerk in die fase een veilige haven is voor deze jongeren. Een plek waar ze van betekenis zijn, gezien worden én hun vragen mogen stellen.Terwijl ze zich los maken van hun ouderlijk huis worden identiteit, waarden en levensstijl volop gevormd.

Ik deel graag vier tips hoe je als niet-student tot steun kunt zijn in deze fase. Het heeft mij in ieder geval geholpen!"

1 Ken de studentenwereld
De studentenwereld is een wereldje op zich. Hoe ziet het leven van een student er uit? Met welke vragen houden ze zich bezig?

Verdiep je in de studentenwereld! Neem eens een kijkje op een HBO of universiteit. Loop er wat rond, proef de sfeer, praat met studenten en volg eventueel een open college. Het is helemaal leuk om een dagdeel mee te lopen met een student uit je eigen kennissenkring of kerk.

Of vraag de studenten uit je omgeving om in de kerk of op je kring iets te vertellen over hun leven als student. Over de dingen die ze leren en waar ze tegenaan lopen.

Lukt dit niet zo? Maak dan vooral online wat nader kennis met Maartje en Aron (pdf).

2  Wees een mentor
Studenten zijn als jonge potentials op zoek naar wat voor bijdrage zij persoonlijk gaan leveren aan de maatschappij. Ze worden klaargestoomd om aan de slag te gaan. Tegelijkertijd hebben ze veel contact met medestudenten en voeren ze heel wat gesprekken over ‘het leven’.

Het helpt echt als er iemand met wijsheid en levenservaring naast ze staat en aanmoedigend meedenkt. Hoe doe je dat? Door vragen te stellen, te luisteren en voor ze te bidden. 

Voor wie in jouw omgeving zou jij een mentor kunnen zijn?

3 Benut je unieke rol als kerk
Kerken en gemeenten hebben verschillende rollen naar studenten toe. Een kerk in een studentenstad heeft de gelegenheid om studenten gastvrij te ontvangen. Een mooie kans om ze een plek te bieden en met ze op te trekken.

Als dorpsgemeente vertrekken de studenten naar de stad om te studeren. Ook dan heeft de kerk een taak, namelijk om ze te zenden als christen in deze wereld. In contact met medestudenten of huisgenoten zijn er mooie kansen om te getuigen van het evangelie. Zend studenten uit als getuige in hun wereld!

4 Bid voor studenten
Last but not least: bid voor ze!

Het begin van het academisch jaar is een mooi moment om als gemeente hier aandacht aan te besteden. In samenwerking met IFES, Navigators, Agapè en VPE-studentenwerk roept MissieNederland kerken op om op zondag 28 augustus te bidden voor studenten.

Besteed hier aandacht aan tijdens de dienst door bijvoorbeeld een student zijn of haar getuigenis te laten vertellen, een preek te houden over dit thema en voor ze te bidden. Het onderstaande filmpje is een mooie inleiding op het gebed

Dorina Nauta| biddenvoorstudenten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons