Welke boeken stop jij deze zomer in je koffer?

5 tips voor hem en haar

in Mediatips

Zomervakantie. Voor veel mensen bij uitstek dé periode om te ontspannen en weer eens een goed boek te lezen. Lekker languit liggen met een drankje in je ene hand, een boek in de andere hand. Welke boeken mogen echt niet ontbreken in je koffer? EO.nl/geloven zocht het voor je uit.

Voor haar

1. Een intense, psychologische roman: ‘Vederlicht'
Het is de ergste nachtmerrie van iedere ouder: je kind kwijtraken. In dit meeslepende boek van Julie Cantrell wordt die angst bewaarheid wanneer Amanda Salassi als begeleidster meegaat met het schoolreisje van haar twaalfjarige dochter Ellie. Sarah, de beste vriendin van haar dochter, verdwijnt spoorloos in het moerasland van Louisiana.

Amanda's wereld stort binnen korte tijd volledig in. Het kost het uiterste van haar krachten om niet in de wanhoop ten onder te gaan. De niet-aflatende zoektocht naar Sarah wordt voor Amanda tegelijkertijd een persoonlijke zoektocht naar hoop en zin in tijden van ondraaglijk verdriet en verlies.

2. Ultiem vakantie vieren met Sestramagazine 'Zomer'
Ok, het is geen boek, maar wel een lekker dik magazine over alles wat met de zomer te maken heeft. In ‘Zomer’ vind je onder andere mooie interviews, lekkere recepten en Do-it-yourself –tips. 

3. Voor vrouwen, door vrouwen: het dagboekje ‘Sterk!'
Hoe leef je als christen in een wereld zonder God? Dat is thema van dit dagboekje voor 16 weken waarin je als lezer wordt meegenomen in het verhaal van koningin Esther. Elke week komt er een ander thema uit het leven van koningin Esther aan bod, zoals relaties, grenzen stellen, oordelen en rechtvaardigheid. Voor doordeweeks zijn er korte krachtige overdenkingen, in het weekend is er plaats voor uitgebreide meditatieve bijbelstudie.  Met medewerking van onder andere onze ‘eigen’ nieuwe Eva-hoofdredacteur Minella van Bergeijk.

4. Om zelf ook stil van te worden: ‘De stilte van Thé'
Sophie Keller heeft een drukke baan als televisieverslaggever. Ze lijkt alles voor elkaar te hebben: goede baan, fijne partner, mooie huis. Maar dan valt het ideale plaatje uiteen: een reportage over een adoptierechtszaak vormt het begin van een confronterende zoektocht naar haar eigen afkomst. Ze beseft zich dat ze haar hele leven één vraag uit de weg is gegaan: ‘Waarom koos mijn moeder ervoor om een zwijgende non te worden in plaats van zich over mij te ontfermen?’

5. Nagelbijten van spanning bij  ‘Hij is van mij'
Hou je wel van een spannend boek? Dan is dit iets voor jou!

In dit boek van Lynette Eason staan Olivia en de bodyguards van haar beveilingsbureau centraal. Ze zijn bekwaam, moedig en allemaal vrouw, wat zo zijn eigen voordelen heeft. Als blijkt dat de populaire psychiater en radioberoemdheid Wade Savage een stalker heeft, huurt zijn vader hen in om zijn zoon te beschermen. Zonder dat Wade hier iets vanaf weet. In tegenstelling tot Wade, merkt de stalker de vrouwen wél meteen op en gaat genadeloos de strijd aan. Als waarschuwing ontvoert en mishandelt ze een van de bodyguards, die de volgende morgen op leven na dood wordt teruggevonden met een briefje op haar lichaam: ‘Bied je excuses aan. Hij is van mij.’ Olivia’s moed wordt getest als de stalker niet alleen meer onschuldige cadeautjes achterlaat, maar nu ook de mensen om Wade heen bedreigt.

Voor hem

1. Een ijzingwekkend spannende thriller: ‘Het derde doelwit'
Een onwaarschijnlijk actueel boek van de internationaal bekende en geprezen thrillerauteur Joel C. Rosenberg: wat als Islamitische Staat (IS) inderdaad chemische wapens bezit?

In dit eerste deel van een serie gaat J.B. Collins, buitenlandcorrespondent voor The New York Times op onderzoek uit als hij hoort dat IS in Syrië chemische wapens heeft.  Hij weet één ding zeker: dit verhaal moet hij koste wat het kost volgen.  Bezit de jihadistische groepering deze wapens inderdaad? Zo ja: wat is het doelwit? Amerika? Israël? Of is er een derde doelwit?

De Amerikaanse president staat op het punt het Midden-Oosten te bezoeken, maar in deze gespannen tijden is dat een vrijwel zekere aanleiding tot een escalatie van conflicten. Kan Collins zijn invloed aanwenden voordat het te laat is? Of zullen de terroristen erin slagen talloze mensen te doden tijdens een aanval op het derde doelwit?

Als voormalig veiligheidsadviseur weet schrijver Rosenberg waar hij het over heeft: hij werkte onder andere voor Benjamin Netanyahu en kent de wereld waarover hij schrijft van binnenuit. Van zijn boeken zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

2. 'Street God': het indrukwekkende verhaal van een drugsbaas in New York
Het lijkt Dimas Salaberrios voor de wind te gaan: hij komt uit een goed gezin en een nette buurt. De wereld van het snelle geld trekt hem echter snel aan: als 11-jarige jongen verkoopt hij op school al drugs. In de jaren daarna realiseert hij zijn droom: hij wordt een street god - een drugsbaas in New York. Zijn wereld is die van criminaliteit, drugs en dood.

Totdat zijn leven ingrijpend verandert - en zo mogelijk nóg gevaarlijker wordt. Hij gaat een nieuw avontuur aan als pastor in de donkere buurten die hij eerder ontvluchtte.

Nu is Dimas Salaberrios  voorganger van de Infinity Bible Church in de South Bronx, New York. Hij is ook president van Concerts of Prayer Greater New York en heeft een theologische graad gehaald aan Alliance Theological Seminary

3. Spannend en indringend : ‘Staatsvijand'
Hij staat bekend als ‘de Billy Graham van Rusland’: Joseph Bondarenko. In dit persoonlijke verhaal van deze evangelist ervaar je christenvervolging van dichtbij.

Wonderbaarlijke gebedsverhoringen, geloofsvertrouwen, gevangenschap en beproeving - dat kenmerkt het leven van de Russische evangelist Joseph Bondarenko. Hij werd gezien als staatsvijand, opgejaagd door de KGB en gemarteld voor zijn geloof. Maar bijna tien jaar gevangenis in barre omstandigheden konden ze hem zijn kostbaarste bezit niet afnemen: zijn relatie met zijn hemelse Verlosser.

4. Kwetsbaar en inspirerend:  het dagboek ‘Meditaties voor mannen'
Speciaal voor mannen bracht Boyd Bailey dit twee-minuten-dagboekje uit. Hij leert mannen dagelijks stil te staan bij God en de Bijbel. Onderwerpen als leiderschap, geld en gezin passeren de revue. Elke dag bevat een Bijbeltekst, een korte meditatie, een gebed of vraag en bijpassende Bijbelgedeeltes.

5. Overrompelend en eerlijk: ‘Mintijteer'
Een boek dat diepe indruk maakt en je niet zomaar even aan de kant legt: schrijfster Esther Maria Magnis beschrijft op indrukwekkende wijze haar verhaal.

Ik geloof dat wij God missen. Ik zou het geloof in God nooit iemand willen aanpraten of mij boven atheïsten willen verheffen. Ik weet dat er goede gronden zijn om niet te geloven. Maar vaak denk ik dat de meeste mensen er gewoon verdriet van hebben dat hij er niet is." Esther Maria Magnis weet: in God geloven is moeilijk. Omdat hij toelaat dat mensen lijden. Omdat hij onzichtbaar is. En zwijgt. Maar ze weet ook dat er in het leven niets groters bestaat.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons