Respect

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

“De overheid staat voor andere waarden.” Het waren de laatste woorden in de laatste De Tafel van Tijs van dit seizoen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra reageerde op de commotie over de subsidie voor Hart van Homo’s, een stichting die homoseksualiteit bespreekbaar wil maken in orthodox-christelijke kring. De stichting doet dat vanuit de overtuiging dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet de bedoeling is, maar zegt erbij die overtuiging niet te willen opdringen aan anderen. 

Toen bekend werd dat deze stichting subsidie krijgt, kwam er veel kritiek. Vanuit de VVD en D66, maar ook vanuit minister Bussemaker, de subsidieverstrekker. “Je moet niet alleen homo kunnen zijn, maar ook homo kunnen doen,” aldus de minister. Ze riep Hart van Homo’s op het matje. Maar daarna nam ze een opvallend besluit: de subsidie blijft intact. Bussemaker is ervan overtuigd dat de stichting een rol kan spelen in het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in orthodox-christelijke kring én dat de stichting haar eigen visie niet opdringt. 

D66, VVD, GroenLinks en ook de PvdA riepen allemaal schande. Allemaal met dezelfde teneur als Zijlstra aan 'De Tafel van Tijs': de overheid staat voor andere waarden. En ik altijd maar denken dat een van de belangrijkste waarden van de overheid is dat mensen zelf mogen bepalen hoe ze tot hun bestemming komen... 

Ik was aangenaam verrast door de opstelling van de minister. Niet haar persoonlijke opvatting over (homo) seksualiteit, niet de vraag of ze zich populair zou maken bij op dit punt progressieve partijen en kiezers, maar de vraag of orthodox-christelijke jongeren misschien geholpen zijn met Hart van Homo’s gaf de doorslag. Respect. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons