Paus kaart vluchtelingvraagstuk aan in Polen

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft meteen na aankomst in Krakow voor een vijfdaags bezoek aan Polen het vluchtelingenvraagstuk aan de orde gesteld. In een gesprek met president Andrzej Duda en premier Beata Szydlo drong hij aan op een gepaste opvang van migranten. Polen weigert tot dusver moslims uit crisisgebieden als Syrië, Irak of Afghanistan in noemenswaardige aantallen op te nemen. De laatste tijd werd het land bovendien opgeschrikt door agressieve vormen van vreemdelingenhaat.

"De bereidheid tot een gastvrij onthaal van mensen die vluchten voor oorlog en honger is noodzakelijk. Degenen die zijn beroofd van hun grondrechten of van het recht in vrijheid en veiligheid hun geloof te belijden, hebben solidariteit nodig. Het fenomeen van migratie vraagt om een extra portie wijsheid en barmhartigheid", aldus de paus. "Tegelijkertijd moet er vaart worden gezet achter internationale samenwerking om oplossingen te vinden voor conflicten en oorlogen die de slachtoffers dwingen huis en haard te verlaten."

Oorlog
Voorafgaand aan zijn onderhoud met de nationaal-conservatieve leiders van het EU-land, reageerde Franciscus op de vele misstanden wereldwijd, de grote dreiging en het aanhoudende geweld. "We moeten niet bang zijn de waarheid te zeggen: de wereld is in oorlog omdat ze de vrede verloren heeft'', zei paus Franciscus. Dat mag volgens hem het geloof niet worden aangerekend. "Ik heb het niet over een oorlog van godsdiensten. Alle religies willen vrede. Het is een oorlog om macht en belangen, om geld, om natuurlijke bronnen."

Wereldjongerendagen
Franciscus zal onder meer de wereldjongerendagen bijwonen en een bezoek brengen aan het voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Deze reis kreeg een extra lading door de recente bloedige aanslagen, met als laatste het drama in een Franse kerk in de buurt van Rouen. De veiligheidsmaatregelen in Krakow, waar honderdduizenden katholieke jongeren uit 187 landen samenkomen, zijn gigantisch. Meer dan 25.000 beveiligingsmensen worden ingezet. Volgens de organisatie is Krakow deze week "waarschijnlijk de best bewaakte stad van Europa".

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons