Nijmeegse Vierdaagse: ode aan wandelen

De honderdste Nijmeegse Vierdaagse is in volle gang

in Geloven

Deze week vindt de honderdste keer de Nijmeegse Vierdaagse plaats, en ook dit jaar zullen zo’n veertigduizend wandelaars dagelijks dertig, veertig, vijftig of – alleen dit jaar – 55 kilometer lopen. EO Visie vroeg een paar liefhebbers wat er zo leuk is aan wandelen.

Laurien Luijnenburg (71), de voorzitster van stichting Oekraïne Heeft Hulp Nodig, wandelt voor de elfde keer de Nijmeegse Vierdaagse. Ze laat zich per kilometer sponsoren. Zo haalt ze geld op voor haar stichting. “In mijn leven zijn wel belangrijkere zaken dan lopen,” vertelt ze. “Met het gesponsorde geld kunnen we hulpgoederen aanbieden aan ziekenhuizen, kindertehuizen en arme mensen in Oekraïne.

'Waar kan ik mooier sparken dan bij de Nijmeegse?'

Prachtige gesprekken
Het wandelen is bijzaak; al doe ik het niet met tegenzin. Je kunt prachtige gesprekken voeren onderweg. Pas preekte onze dominee over sparken: je licht laten schijnen. Waar kan ik mooier sparken dan bij de Nijmeegse? Tijdens gesprekken vragen mensen vaak waarom ik meeloop; dan vertel ik dat kerkgenoten mij sponsoren. Zo stuur ik het gesprek vanzelf in de juiste richting. Ik neem weleens foldertjes mee, die ik na een gesprek uitdeel.”

Niet alleen van de gesprekken geniet Luijnenburg, ook van de natuur. “Als ik een veulentje tegenkom, of het gekwaak van kikkers hoor, stop ik even om te genieten. Dat valt in de mensenmassa van de vierdaagse niet altijd mee; ik probeer altijd ruimte om me heen te houden. Daar geniet ik zeker van. Maar na 140 kilometer heb ik het wel even gehad met het wandelen.”

Cycloon
Verlangzamen. Dat is het woord dat Marleen de Graaff (25) gebruikt als ze de schoonheid van het wandelen omschrijft. Onder de naam Natuurhike organiseert zij, samen met haar compagnon Lisette Baars (23), iedere maand wandelingen door de Nederlandse natuur.

'Veel mensen zijn te lui om langzaamaan te doen'

Zelf doet ze niet mee met de vierdaagse: “Ik wandel niet om kilometers te vreten, maar om te genieten van het landschap. Omdat je niet snel gaat, word je gedwongen om om je heen te kijken. En dan ontdek je dat de natuur verrassend mooi is.”

Met Natuurhike wandelen vooral jongeren van onder de 30 mee. Het vooroordeel dat wandelen vooral voor oudere mensen is, verbaast Marleen dan ook. “Wandelen is hartstikke leuk! Misschien komt het doordat jongeren voortdurend in een cycloon van bezigheden zitten, waar ze maar met moeite uit stappen. Hoe raar het ook klinkt, ik geloof dat veel mensen te lui zijn om even langzaamaan te doen, uit de ratrace te stappen en de telefoon aan de kant te leggen.”

Lisette: “Zelf werk ik op een kantoor. Het is dan heerlijk om ’s avonds even te wandelen. Ik doe meestal een paar keer in de week een rondje. Ik verbaas me dan vaak over de schoonheid van de natuur, zelfs gewoon in de tuintjes in de straat.” Marleen haalt Thomas a Kempis aan: “‘Nergens heb ik meer rust gevonden dan in bossen en boeken.’ De natuur vraagt niets van je terug. Heerlijk is dat.”

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons