Killerbody

Zomerstress om een (im)perfect lichaam?

in Geloven

'Je doet toch geen bikini meer aan?' Mijn zus keek me met grote vragende ogen aan. Voor de spiegel toonde ze haar gloednieuwe en tikkeltje sexy corrigerende badpak. Het stond haar prima, maar ik ga de confrontatie liever nog even niet aan…

Begrijp me goed, er is helemaal niks mis met badpakken. Veel vrouwen staat het prachtig en ze voelen zich er prettig in. Maar bij badpakken denk ik aan die degelijke, weinig sprankelende exemplaren die mijn moeder vroeger droeg. En hoewel ik met huisje-boompje-kindjes aardig burgerlijk begin te worden, is dat me écht nog een brug te ver.

Hotel voor vetrollen
Toch hik ik er wel een beetje tegenaan: wat trek ik aan deze zomer? De strakke buik uit mijn puberjaren is na twee zwangerschappen veranderd in een hotel voor ongewenste vetrollen, mooie korte broeken blijven standaard steken op mijn brede heupen en toffe zomerschoenen zijn vaak een no go omdat mijn podologische zooltjes er niet in passen.

Natuurlijk ben ik niet de enige vrouw die onzeker is over haar lichaam. Vrouwen in mijn omgeving doen massaal mee aan de ‘Mom in balance’-lessen om die zwangerschapskilo’s er binnen no time af te krijgen en de een na de ander is vastberaden aan het lijnen om er straks op het strand goed uit te zien.

Onzekere mannen
Wat voor mij wél een eye-opener is: mannen kampen er net zo goed mee. ‘Wij zijn ook best onzeker hoor. Je wilt er toch goed uitzien’,  fluisterde een mannelijke collega me laatst toe tijdens een redactievergadering. Ha, zij hebben dat dus ook! Maar als wij er goed uit willen zien voor mannen en zij voor ons, waarom maken we het ons dan niet wat makkelijker en accepteren we ons lichaam zoals het is? In de Bijbel (Efeziërs 5:29) staat zelfs: ‘Niemand haat zijn eigen lichaam. Iedereen zorgt ervoor en geeft het te eten.’ (En mijn lichaam is nou eenmaal dol op chocola)

Het heeft natuurlijk alles te maken met het huidige schoonheidsideaal, waarbij slank zijn nog steeds de heersende overtuiging is. Niet voor niks word je elk jaar via Facebook doodgegooid met allerlei challenges. Wie herinnert zich niet de ’30 days plank challenge’ van vorig jaar, of heeft nog nooit gehoord van het ‘Killerbody’-boek van actrice Fajah Lourens?

Martel jezelf niet
Ik pleit dit jaar voor een tegengeluid. Martel jezelf niet door weken op monsterlijk uitziende (maar o zo gezonde) shakes te leven. Verzin geen sluiproute door de supermarkt om die chocola (die je naam gewoon lijkt te roepen) te negeren. Nee, zorg ervoor dat het goed zit tussen je oren. Kijk eens naar je lichaam en benoem drie dingen die je wél mooi vindt. Ga een eind wandelen om je hoofd leeg te maken en te genieten van Gods schepping, niet omdat het moet. En, misschien wel het belangrijkste: laten we wat liever voor elkaar zijn. Elkaar wat vaker een compliment geven, in plaats van in stilte over elkaars voorkomen te oordelen. ‘We zouden onszelf eens wat meer moeten zien zoals Jezus ons ziet’, zei iemand laatst tegen me.’ Hij heeft gelijk. Ik mag best wat liever zijn voor mezelf en wat tevredener zijn over mijn eigen lichaam. Desnoods mét badpak aan.


Janet Freriks

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons