‘Katholieken voetballen beter dan protestanten’

Vaticaankenner Stijn Fens denkt aan 'katholieke finale'

in Christelijk Nieuws

Volgens Vaticaankenner Stijn Fens voetballen katholieken met ‘meer verbeeldingskracht, creativiteit en resultaat’ dan protestanten. Dat beweerde hij vorige maand op Radio 1 Sportzomer. Zijn uitspraken lijken aardig op te gaan, nu het EK voetbal bijna ten einde loopt: “Een katholieke finale is nog steeds goed mogelijk”, zei Fens vandaag in het radioprogramma.

De historische cijfers van het wereldkampioenschap voetbal zijn met afstand in het voordeel van de katholieke landen. Twaalf van de zeventien keer dat het WK sinds de Tweede Wereldoorlog is gehouden, kreeg het toernooi een ‘katholieke’ winnaar. Van de vijf landen die twee keer of vaker een WK wonnen, zijn er vier overwegend katholiek.

Fens legt een verband met het 'gevoel voor schoonheid en mysterie' dat katholieken, "meer dan hun reformatorische broeders en zusters in de loop der eeuwen hebben weten te behouden". 

Hoewel het katholieke Frankrijk vanavond nog in de halve finale van Duitsland moet winnen, is de voorspelling van Fens naar eigen zeggen al uitgekomen: “Veel Duitse spelers komen van Bayern München, waar de invloed van het katholieke Beieren groot is”, grapt hij in de uitzending. "Wat het ook wordt, ik zit altijd goed!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons