Je kunt ook mooi verliezen

"Ik juich voor onze nationale knuffelatleet"

in Christelijk Nieuws

Tijdens de Olympische Spelen ga ik juichen voor onze nationale knuffelatleet, toonbeeld van positiviteit, zonnestraal in de harde sportwereld, Nederlands oprechtste positiviteitscoach: Churandy Martina. Ook als hij verliest.

Hij maakte "ik ben blij" een gevleugelde uitspraak, lijkt altijd te lachen en kan nog rennen ook. Churandy Martina is een vrolijke man die al heel wat jaren meedraait op topniveau. Maar hij kan niet alleen winnen: hij is ook nog eens een fantastisch verliezer.

Gouden tand
Begin juli werd hij voor de tweede keer gediskwalificeerd op de 200 meter. Hij liep een gouden plak mis op het EK Atletiek – alleen omdat hij zijn voet een paar keer nét op de binnenste lijn zette. Mar niet. Afsnijden. Voor de meeste atleten genoeg reden om woedend te worden, verongelijkt te reageren of op z'n minst wat scheldwoorden de lucht in te slingeren.

Niet voor Churandy. "Ik heb mijn best gedaan, en het is niet leuk om dit te horen. Maar als het zo is, is het zo," reageerde hij op de mededeling. Zijn gouden tand straalde in een onafwisbare grijns.

Zacht en vrolijk
Je zou kunnen zeggen dat dit niet dé winnaarsmentaliteit is die topsporters moeten hebben. Maar ik kan alleen maar genieten van die onuitroeibare positiviteit. Het leert mij dat verliezen bij het leven hoort. Dat boos zijn niet helpt.

En het leert mij dat je geen allesverslindend roofdier hoeft te zijn om de top te bereiken. Dat topsport er ook zacht en vrolijk uit kan zien.

Vloeiend
En dan kan Churandy nog mooi rennen ook. Eerst wat hoekig, voorzichtig, zelfs wat op achterstand, maar dan halverwege met een prachtige versnelling, vloeiend als een luipaard. 

Zelfs zijn naam klinkt als een tropische lekkernij. Ik ga voor een positiviteits-injectie kijken naar de wedstrijden van Churandy. Dan word ik gegarandeerd blij.

Pieter-Jan Rodenburg
Redacteur Visie

Deze zomer gaat EO.nl/geloven op sportles: welke levenswijsheden liggen er verscholen in deze sportzomer? lees hier meer sportblogs. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons