'Ik ben bang dat wij niet lang meer bestaan’

Nieuw: Vreemdelingen gaan op "Blind Date"

in Mediatips

Wat gebeurt er als twee geblinddoekte mensen, die op het eerste gezicht in alles vreemdelingen zijn, elkaar ontmoeten? Die vraag staat centraal in de interactieve documentaire Blind Date, die vanaf deze week online te zien is. EO Visie stelt alvast drie ‘vreemdelingen’ voor, die ook nog eens tot een minderheid in Nederland behoren.

Grety (25)
“Ik was 4 toen mijn ouders uit Bagdad naar Nederland vluchtten. De eerste jaren hielden mijn ouders nog erg vast een hun tradities en cultuur. Dat was soms lastig: bij Nederlandse vriendinnetjes was ik Nederlands en thuis moest ik Assyrisch zijn.

We spraken thuis alleen Assyrisch. Mijn vader werd zelfs boos als we Nederlands met elkaar praatten. Nu gebruikt hij zelf ook Nederlandse woorden en is deze cultuur de zijne geworden. Je kunt nu eenmaal niet honderd procent Assyrisch blijven als je ergens anders woont. Assyriërs wonen verspreid in het Midden- Oosten. Oost-Assyriërs, zoals ik, komen voornamelijk uit Irak en Iran, West-Assyriërs uit Syrië en Turkije. Veel mensen kennen Assyrië onder de Griekse naam: Mesopotamië. Wat hét kenmerk is van een Assyriër? We hebben een opvallend grote neus. Verder is de hechte familieband een belangrijk kenmerk. We houden ervan om samen te zijn.

Ik doe mee aan Blind Date omdat ik
 het belangrijk vind dat er een juist en actueel beeld wordt gegeven van de Assyrische gemeenschap. Omdat heel weinig Assyriërs zich bewust zijn van hun wortels, ben ik bang dat wij binnenkort niet meer bestaan. We hebben nergens een erkend plekje en zullen dat ook nooit krijgen. Terwijl wij een van de oudste beschavingen zijn; we hebben een directe link met Jezus, omdat wij dezelfde taal spreken. Jezus sprak Aramees, onze taal heet tegenwoordig het neo-Aramees.

Wat ik van Nederlanders kan leren? Sparen. Haha, Assyriërs zijn daar echt slecht in. Verder heb ik bijna onbewust de Nederlandse nuchterheid overgenomen, terwijl Assyriërs overal complimentjes voor geven en daarin vaak erg overdrijven.” 

Wahhab (20)
“Ik woon hier nu vier jaar en toen we hier net waren, belden we regelmatig met mijn tante en mijn nicht. Tot hun dorp werd omsingeld door IS. Toen hadden we geen contact meer.

Inmiddels weten we dat mijn nicht is vrijgekomen, maar haar man is vermoord. Mijn tante is verpleegkundige en is door IS ingezet om hun strijders te behandelen. De kans is klein dat ze nog leeft.

Ik kom uit Sinjar, Noord-Irak. Daar komt het grootste deel van de jezidi’s vandaan, maar de meesten zijn inmiddels gevlucht naar Koerdistan. Er wonen ook jezidi’s in Rusland, Georgië, Armenië, Syrië en Turkije. Een belangrijk kenmerk van jezidi’s 
is dat we vaak in witte kleding lopen, de kleur van vrede. Een typisch jezidi-gerecht? Dat is biryani: vermicelli of rijst met gebakken nootjes. Maar ik eet ook gewoon friet, hoor. En stamppot. Alleen stoofperen vind ik niet lekker.

Ons geloof is totaal niet te vergelijken met de islam. Met het christendom eigenlijk ook niet, al is Jezus wel heel belangrijk voor ons.

Ik denk niet dat jezidi’s als volk nog heel lang zullen bestaan. We leven overal verspreid en vooral in het Midden-Oosten gaat het alleen maar slechter. IS en andere terroristische groepen zijn erin geslaagd ons uit elkaar te drijven. Onze identiteit is aan het verdwijnen.

Via Blind Date wil ik laten zien wie wij zijn, waarom wij moeten vluchten en hoeveel pijn we lijden. Onze meisjes en vrouwen in Irak worden als seksslaven gebruikt door IS. Dat vind ik belangrijk om te vertellen. Nee, ik zou niet terug willen. Waar zou ik heen moeten? Alles is kapotgebombardeerd. Het brengt alleen maar meer pijn en ellende.” 

Naisa (27)
"Ik moest erg wennen aan de Nederlandse nuchterheid, al kunnen wij daar ook veel van leren. Tegelijk kunnen Nederlanders van ons leren om meer open te staan voor anderen. Nederlanders bedoelen het niet verkeerd, maar komen vaak kil en gesloten over.

De meeste mensen denken dat ik moslim ben. Maar als mandeeër ben ik echt anders dan een moslim, al komen sommige kenmerken wel overeen. We lijken hier en daar ook wel op christenen. Toch noem ik mijzelf ook weer geen typische mandeeër. De meesten zijn namelijk heel traditioneel en streng in hun opvattingen, terwijl ik vrij modern ben. Maar ja, ik woon al bijna twintig jaar in Nederland.

Mandeeërs komen voornamelijk uit Irak
– ik ben geboren in Bagdad –, maar er woont ook een groep in Iran. Ons belangrijkste kenmerk is de doop. Dat ritueel wordt uitgevoerd bij stromend water; je wordt schoongespoeld. Het is bovendien een terugkerend ritueel; je laat je dopen wanneer je behoefte hebt om weer rein te worden en tot rust te komen. Dat kan elke zondag zijn, maar ook één keer per jaar. Johannes de Doper is onze profeet.

Met mijn deelname aan Blind Date wil
ik vooral laten zien wat het mandeïsme inhoudt. De mandeeërs zijn erg verspreid over de wereld, dus het is de vraag hoe lang wij nog bestaan. Ik kan mijn kinderen nog wel het mandeïsme bijbrengen, maar voor mijn kleinkinderen gaat dat al moeilijk worden, omdat zij tegen die tijd de raakvlakken met de cultuur kwijt zijn.

Ik zou nog weleens terug willen naar Irak om te ontdekken hoe het daar voelt. Al denk ik niet dat ik er zou kunnen wonen – daarvoor woon ik te lang hier.” 

Blind Date 
In de interactieve online documentaire Blind Date ontmoeten twee geblinddoekte mensen elkaar die op het eerste gezicht in alles vreemdelingen zijn van elkaar. De één is een Nederlander, de ander komt uit een volk in het Midden-Oosten. Wat gebeurt er als de blinddoek af gaat en alleen het gesprek van mens tot mens overblijft?

Tekst: Mirjam Hollebrandse 
Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons