Christelijke familie onder vuur tijdens aanval op Erdogan

‘We lagen biddend op de badkamervloer’

in Geloven

Hotel Grand Yazici Club Turban in badplaats Marmaris: de plek waar de Turkse president Erdogan verbleef op de avond van de mislukte staatsgreep. Het was tevens de plaats waar de christelijke familie De Graaf uit Bunschoten-Spakenburg tijdens die couppoging de meest angstaanjagende nacht van hun leven doormaken. Schreeuwende militairen voor de deur, kogels door de hotelkamer en twee uur lang schuilen op de badkamervloer: in gebed tot God.

“In de eerste instantie dacht ik dat het leden van IS waren. We dachten dat ze de deuren zouden intrappen en dat dit voor ons wel eens het einde zou kunnen zijn”, zegt Gertjan de Graaf. Wat voor hem en zijn familie een ontspannen strandvakantie had moeten zijn, liep plotseling uit op een angstaanjagende nacht.

Bidden op de badkamervloer
Rond half vier ’s nachts roepen militairen in gebrekkig Engels: “Where Erdogan stay”? De sfeer is grimmig en er volgen geweerschoten. Gertjan: “Verstijfd van angst lagen we op de grond. Toen de kogels dichterbij kwamen kropen we voorzichtig naar de badkamer, want daar zaten geen ramen in. We zijn daar wel twee uur geweest en hebben samen gebeden. Het enige wat je op zo’n moment kunt bidden is dat de Heer ons als gezin zal bewaren”.

Angstaanjagende nacht
Rond vijf uur ’s nachts vliegen er helikopters over. Ze cirkelen laag over het complex en blijven stil hangen om te mikken. Er wordt geschoten vanuit de lucht en vanaf de grond. “Af en toe hoorden we explosies”, zegt Gertjan. Rond zes uur lijkt de rust teruggekeerd. Gertjan acht het veilig genoeg om de badkamer te verlaten en ziet de ravage die is aangericht: er liggen kogels en op het terras hangt een handdoek die met kogels is doorzeeft. Van de ruiten van het huis is niets meer over.

Van de schrik bijgekomen
Na negen uur ’s ochtends mag familie de Graaf hun hotelkamer weer uit. Ze delen hun angstervaringen van de afgelopen nacht. Erdogan is een terugkerend gespreksonderwerp, die in Hotel Club Turban zou hebben verbleven. De familie wordt overgeplaatst naar een resort in Sagigerme, op bijna twee uur rijden van Marmaris. Ondanks de heftige gebeurtenis hoeft familie de Graaf nog niet naar huis: “Het gaat gelukkig weer goed met ons en we zijn weer van de schrik bijgekomen”, aldus Gertjan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons