CEO Open Doors: "Wij zijn de vervolgers"

"Wij kunnen ervoor zorgen dat Trump zijn toon matigt”

“Als ik hoor dat christenen vervolgd worden, verbaast het me dat goede mensen toekijken en niets doen. Maar eigenlijk doen wij, christenen hier in de VS, precies hetzelfde”, schrijft David Curry, de voorman van Open Doors in de VS in een blog. “Als we zwijgen zijn we net zo slecht als de vervolgers.”

Als directeur (CEO) van een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, krijgt Curry een knoop in zijn maag als hij de leider van Boko Haram op een video hard ziet lachen om het leed dat hij christenen aandoet in Nigeria. En ook maakt hij zich kwaad om de toenemende discriminatie van christenen in de voormalige Sovjet-Unie, Azië en natuurlijk het Midden-Oosten.

Moskee
Maar hoe kun je andere landen in de wereld aanspreken op discriminatie van christenen, als je zelf bloed aan je handen hebt? David Curry wijst in zijn blog in de Huffington Post op een paar recente voorbeelden van discriminatie in Amerika van religieuze minderheden. Christenen moeten zich daar duidelijker tegen uitspreken, vindt Curry. “Toen een stad in Tennessee probeerde om een bestemmingsplan te gebruiken om de bouw van een moskee te blokkeren, bleven wij stil  - en dat terwijl iedereen het recht op de vrijheid van godsdienst verdient. En toen de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump suggereerde dat moslims niet meer naar de VS mogen reizen, of dat er een database moet komen om alle moslims te kunnen volgen – zwegen we bijna allemaal, en sommige christenen hebben deze voorstellen zelfs gesteund.”

Hypocriet
David Curry vindt dat hypocriet als we tegelijkertijd de christenvervolging in andere delen van de wereld veroordelen. “Als we zo handelen, zijn we geen haar beter dan de moslim-buurman die een verzoek indient bij de overheid om een kerk te sluiten vanwege een bestemmingsplan waar andere religieuze gebouwen van uitgezonderd worden. Als wij achterover leunen terwijl anderen oproepen om alle moslims te monitoren, zijn we net zo slecht als landen waar christenen geregistreerd worden om ze te kunnen volgen. We zijn net zo slecht als de vervolgers als we zwijgen.”

Olie op het vuur
Bovendien: hoe kunnen we nog geloofwaardig eisen stellen aan landen waar christenen vervolgd worden als wij zelf toelaten dat religieuze minderheden in ons eigen land worden gediscrimineerd, zo vraagt Curry zich af. “Is het misschien zelfs zo dat wij de vervolging van christenen aanwakkeren in deze landen? Laat ik duidelijk zijn: ik geef niemand in de VS de schuld van vervolging in het buitenland. Maar door religieuze discriminatie tegen Amerikaanse moslims toe te laten, gooien we extra olie op het vuur van de al bestaande haat tegen christenen en het christendom.”

November
David Curry wil zich niet zich uitspreken tégen Trump in het verhitte politieke debat onder christenen in de VS. Wel hoopt hij dat als christenen zich massaal verzetten tegen sommige standpunten, Trump zal bijdraaien: “Als Trump merkt dat christenen tegen discriminatie van een bepaalde religieuze groep zijn, wordt hij gedwongen om zijn plannen die vrijheden van moslims te beperken, los te laten. We kunnen het verschil nog maken vóór november. Wij kunnen ervoor zorgen dat Trump zijn toon matigt.”

Salafisten
De spiegel die David Curry de Amerikaanse christenen voorhoudt, geldt ook voor ons land. Ook hier springen christenen nauwelijks op de barricaden als er (oneigenlijk) protest is tegen de komst van een moskee, Islamitische school of Salafistische Universiteit. Veel kerken laten bij de verkoop van hun gebouw een beding opnemen dat het nooit een moskee mag worden.
Deze week kwam het wetenschappelijke instituut van de SGP met een nieuwe visie op het staatsbestel. De SGP laat het begrip ‘theocratie’ varen, maar ze vindt dat de overheid niet alle godsdiensten gelijk moet behandelen. ‘Publieke manifestaties’ van andere religies dan het christendom moeten zoveel mogelijk worden tegengegaan.

Bidden
In de lijn van Curry denk ik dat deze voorbeelden een verkeerd signaal afgeven en ons uiteindelijk in de voet schieten. Christenen moeten zich hier helder en duidelijk afstand van nemen. Om de vrijheid van godsdienst wereldwijd te bevorderen moeten we in eigen huis beginnen. Geef het goede voorbeeld, zodat andere regimes het westen geen hypocriet gedrag kunnen verwijten. Sta op voor de vrijheid van moslims. Sta naast moslims als ze een moskee willen bouwen. Geef ze dezelfde rechten als christenen.

David Curry: “Als we bidden voor de bescherming van vervolgde christenen; moeten we ook nadenken over wat we zelf aan het doen zijn.”

Tekst: KlaasJan Baas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons