Bijbelstudie: vriendelijk blijven, ondanks alles

Vragen en opdrachten om je te bezinnen in de zomer

Voor veel mensen is de zomer een tijd om uit te rusten, na te denken en zich te bezinnen. Personal coach Carianne Ros helpt ons een handje met vragen en opdrachten, zodat je na de zomer niet alleen uitgerust bent, maar ook gegroeid.

De komende weken geeft Carianne opdrachten aan de hand van de vruchten van de Geest uit Galaten. Lees ook haar vorige blogs over liefde en vreugde.

Veel mensen reageren op de omstandigheden. Gaat het goed (lekker weer, leuke tent-buren, relaxte tijdsplanning) dan zijn ze vriendelijk, vrolijk en behulpzaam. Gaat het slecht, dan zijn ze eerder kortaf en minder bereid om een ander even te helpen.

Maar wat, als wij deze zomer nou eens anders zouden worden daarin? Als we vriendelijk zouden zijn, ondanks het weer, stress, huwelijksproblemen, ziekte, ondanks…

1. Reserveer liefdestijd

Vriendelijkheid is een vorm van liefhebben. Je kunt actief liefhebben en passief liefhebben. Mensen actief liefhebben, betekent dat je echt ruimte voor hen maakt in je leven. Je stuurt een kaartje, belt ze op, gaat langs, oftewel: het kost je wat. Je kunt niet iedereen actief liefhebben, maar passief liefhebben kan wel altijd!
Want passief liefhebben betekent dat je respect toont voor de mensen die je ontmoet, dat je zorg draagt voor je omgeving, dat je een aardig woord of een glimlach hebt voor een ander, oftewel: dat je vriendelijk bent. Vriendelijkheid straalt zachtheid uit en daarmee ben je Gods licht. 

  • Wat houdt ‘vriendelijkheid’ voor jou in?
  • Wat doet het met je wanneer iemand vriendelijk tegen je is?
  • Hoe of op welke momenten zou jij meer liefdestijd kunnen inplannen, zodat je bewust tijd hebt om vriendelijk te zijn?

Opdracht: Maak er vandaag bewust tijd voor. Reserveer een extra tien minuten als je brood gaat halen, zodat je ruimte hebt om een praatje te maken met iemand. En kijk onderweg eens naar andere mensen: zijn ze vriendelijk en behulpzaam of ongeduldig en kortaf? En hoe gedraag jij je? Hoe voelt het om een ander bewust voor te laten gaan, als je een vriendelijk woord hebt voor de buschauffeur of als je geduldig blijft (ook tegen je eigen gezinsleden!), als het vliegtuig vertraging heeft? Vriendelijkheid is honing voor de ziel.

'Reageer je vanuit een tekort-mentaliteit of vanuit Gods overvloed-mentaliteit?'

2. Leef vanuit Gods overvloed

Haast en stress zorgen er altijd voor dat we een ‘tekort-mentaliteit’ hebben. We zijn bang dat we niet genoeg hebben (niet genoeg, tijd, geld, energie, …), waardoor we over het algemeen minder vriendelijk zijn. Haal adem en richt je op God. Hij is je hemelse Vader en in Hem is er zo’n enorme overvloed aan alles wat je nodig hebt of denkt te hebben: ‘U wil ik prijzen, mijn leven lang, roepend uw naam, de handen geheven. Dan wordt mijn ziel verzadigt met uw overvloed, jubel ligt op mijn lippen, mijn mond zal u loven.’ (Psalm 63)

  • Ben jij geneigd om vanuit de tekort-mentaliteit of vanuit Gods overvloed-mentaliteit te reageren?
  • Beschrijf jezelf eens wanneer je vanuit deze mentaliteit reageert. Wat vind je hiervan? Wat kom je op dat moment tekort of waarin ervaar je juist overvloed?
  • Hoe zouden de mensen om je heen jou beschrijven denk je? Hoe ervaren ze jou? Vraag het eens aan je partner, aan je kinderen of aan vriend(inn)en hoe ze jou zien – dit kan zeer verhelderend zijn!

Opdracht: maak deze week (of deze maand) tot je geef-week, zodat je leert te leven vanuit Gods overvloed. Zoek naar manieren waarop je elke dag minstens één ding kunt geven aan een ander. Bijvoorbeeld een lief briefje, een bloem, een zelfgemaakt schilderijtje van schelpjes, een boek wat je net uit hebt, een stukje (zelfgebakken) taart. Deel uit, wees gastvrij (juist misschien ook wel leuk om mensen uit te nodigen die je pas net hebt ontmoet) en open je ogen voor Gods overvloed. Schrijf per dag op wat je gegeven hebt en wat het met je gedaan heeft. 

3. Leer omdenken

Omdenken is een manier om de dingen om je heen op een andere manier te observeren. Bijvoorbeeld: je hebt vertraging. Je eerste reactie: ‘Balen, nu duurt het veel langer voordat ik op mijn bestemming aan kom’. Omdenken: ‘Nu heb ik meer tijd om mijn boek uit te lezen.’ Of ‘Nu heb ik de mogelijkheid om deze omgeving of om dit vliegveld eens wat beter te bekijken…’ Anders denken, helpt je om anders te kijken en daarmee om je anders te voelen over de situatie, waardoor het makkelijker is om vriendelijk te blijven, ondanks de omstandigheden!

  • Van welke (vakantie)situatie werd je chagrijnig, kortaf of geïrriteerd?
  • Hoe zou je die situatie kunnen ‘omdenken’?
  • Hoe kun je de heilige Geest meer ruimte geven in jouw groeien tot een zeer vriendelijk persoon?

Opdracht: zoek vandaag een drukke/chaotische stad op. Begroet de mensen die je tegenkomt vriendelijk, hou een deur open van de winkel, raap iets op als iemand iets verliest, bid voor mensen die de heilige Geest je ‘aanwijst’ (zachtjes in jezelf of vraag hen of je voor hen mag bidden) en zegen hen en de stad.

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons