‘Allahu akbar’ roepen op Tempelberg is illegaal

in Christelijk Nieuws

Na een proces van vijf jaar heeft de Jeruzalemse rechtbank geoordeeld dat het roepen van ‘Allahu akbar’ (Arabisch voor 'God is groot') tot niet-moslims op de Tempelberg een verstoring van de openbare orde is en dus illegaal. Dat meldt Israel Today.

Op grond van ervaringen in het verleden is bekend dat de uitroep 'Allahu akbar' buiten de gebedstijden vaak wordt gebruikt tijdens demonstraties en schermutselingen, en meestal verbonden is met gewelddadigheden en terreur. Dit was een deel van de samenvatting van de Jeruzalemse districtsrechtbank bij de beslissing van de rechter, dat de uitroep 'Allahu akbar' tot niet-moslims illegaal is.

Aanleiding
De uitspraak beëindigt een vijf jaar durend proces tegen Sahar Ghazzawi, een Arabier, die door de politie werd gearresteerd nadat hij 'Allahu akbar' schreeuwde tot een groep Joden op de Tempelberg. Tijdens zijn arrestatie verzette hij zich tegen de politie en werd hij bovendien aangeklaagd wegens het hinderen van een politieman bij de uitvoering van zijn taak.

Verstoring van de orde
De rechter oordeelde, dat de uitroep 'Allahu Akbar' tijdens een gebed, op een plaats van gebed en op voor gebed bestemde plaatsen geen verstoring van de orde is. Als deze uitroepen echter bij demonstraties en protesten of tijdens conflicten en rellen worden gebruikt, vormen ze een duidelijke verstoring van de orde. Dit geldt met name voor de politiek gevoelige situatie op de Tempelberg.

Bron: Israel Today

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons