5 redenen om iemand te nomineren voor de Goot 500

Wie maakt de wereld eerlijker?

De Quote 500 bevat de Nederlanders met het meeste geld op de bank. De Goot 500 gaat over mensen wereldwijd die anders rijk zijn: zij maken de wereld eerlijker.

Al veel mensen hebben hun ‘held’ genomineerd voor de Goot500. Hier vijf redenen om dat ook te doen.

1. Zo krijgt jouw held(in) de terechte aandacht
Iedereen heeft wel voorbeelden: een tante, een vriend, iemand in de media, van wie je telkens denk: wauw, wat is die goed bezig. Je zou het misschien zelf ook wel willen, maar je komt er niet aan toe of het past niet bij je. Je bent er blij om dat diegene het tenminste doet. Want je merkt dat zijn of haar omgeving er echt van opfleurt. Maar wordt dit verhaal wel genoeg gehoord? Zouden niet veel meer mensen het moeten weten? In de Goot 500 krijgt het verhaal de verdiende aandacht.

2. Mensen zijn na-apers: laat ze het goede na-apen
Laten we eerlijk zijn: iedereen kijkt naar zijn of haar omgeving en we doen het na, bewust of onbewust. Dat is een mooi iets: zo leren we taal bijvoorbeeld. Maar ook, om eens iets te noemen, scheldwoorden. Soms is de invloed van onze omgeving negatief en imiteren we, ook als volwassenen, ongezonde patronen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat wie met veel rokers omgaat, zelf ook veel meer kans heeft om te gaan roken. De Goot 500 is een lijst met 500 goede voorbeelden. Dat doet iets met je. 

3. Recht is het belangrijkste om te doen
Als er iets misgaat in de wereld, is altijd iemand iets afgenomen. Ga maar na: bij oorlog wordt iemands vrijheid gestolen, of zelfs iemands leven. Bij misbruik iemands onschuld. Bij fraude steel je indirect andermans geld omdat diegene meer belasting moet betalen. Het kwaad in de wereld gaat altijd over oneerlijke verdeling. Dat betekent dat je ook weet wat je eraan kunt doen: eerlijker verdelen, recht laten gebeuren, ‘fair play’. De Goot500 bestaat uit ‘rechtbrengers’. Er is weinig zo belangrijk als dat, misschien zelfs wel niets. Zei Jezus zelf niet: ‘Zoek eerst Gods koninkrijk en zijn gerechtigheid’?

4. Je maakt mensen onrustig (en dat is best nuttig)
Natuurlijk, er zijn mensen die worden opgejaagd door schuldgevoelens. Ze voelen zich steeds tekort schieten. Voor hen is de Goot500 misschien een geruststelling: oh, gelukkig, er gebeurt al heel veel. Maar er zijn ook zat mensen die nogal met zichzelf bezig zijn: ik hoop dat deze lijst hen onrustig maakt, omdat ze nog zoveel mooier kunnen leven. En er zijn ook mensen die wel graag iets willen doen, maar niet weten wat: de Goot500 bevat eigenlijk 500 ideeën voor hen. Daar moet toch wat tussen zitten?

5. Het kost twee minuten
Iemand nomineren voor de Goot 500 is misschien wel ‘slacktivism’: lekker vanachter je pc’tje roepen dat het anders moet. Maar meestal gaat dat om een of andere like, een van de tienduizenden, of een petitie waarmee niets gebeurt. Als je iemand nomineert, wordt daar serieus naar gekeken door de redactie en maak je veel kans dat die naam ook echt in de lijst komt. Dat is wel echt een buitenkans voor twee minuten ‘werk’.

Dus... wie nomineer jij voor de Goot500?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons