5 redenen om ‘groen’ te geloven

Waarom vergroenen relevant is

moestuin wortels

Binnenkort – op zaterdag 5 oktober 2019 – is er een mooi evenement: Groen Geloven. Maar waarom zou je eigenlijk 'groen' geloven? Wat heeft het evangelie te maken met zorg voor de natuur?

Hier vijf redenen waarom geloven en duurzaamheid samengaan:

1. Groen is je Schepper eren

Het leven is niet een of andere steen die toevallig op straat ligt en waar je over struikelt. Het is zorgvuldig bedacht en samengesteld. Het is een gigantisch cadeau, groter bestaat niet. Het is niet, zeg, een pluisje dat toevallig ’s ochtends op je neus dwarrelt: het is een geweldig ontbijt-op-bed dat je gebracht wordt op het moment dat je je ogen opent. Je kunt eigenlijk niet anders dan daar zorgvuldig en waardig mee omgaan. Anders zou het zoiets zijn alsof je geliefde een prachtig ontbijt-op-bed heeft verzorgt en je kiepert de helft op de grond en laat de rest staan…

Verspilling treft vooral de mensen die toch al kwetsbaar zijn

2. Groen is mensen beschermen

Het ‘milieu’, dat klinkt wat stoffig, nietwaar? Beetje jaren ’80 ook. Je denkt aan kerncentrales en ‘het gat in de ozonlaag’, en het voelt allemaal zo ver weg. Ik bedoel: heb je dat gat ooit gezien en ben je wel eens bij een kerncentrale geweest? Nou ja, meestal beseffen we ook wel dat het over veel meer gaat. Over dieren die uitsterven, over de stijgende zeespiegel, over klimaatsverandering. En dan voel je ook al wel dat het niet alleen over ‘zielige’ planten en dieren gaat: het milieu is ons milieu. Groen gaat over mensen! Het zijn miljoenen mensen die al lijden onder klimaatsverandering bijvoorbeeld. In een Westerse stad voel je het niet zo meer, maar wij zijn door en door verbonden aan de natuur en zonder kunnen we niet.

3. Groen is je kleinkinderen liefhebben

Iedereen wil dat je kleinkinderen het goed hebben, het liefst nog wat beter dan jezelf. Maar er zijn veel signalen dat de huidige kleinkinderen de eerste zijn sinds lange tijd die het slechter zullen hebben. Ook als je zelf geen kinderen of kleinkinderen hebt, is dat een verschrikkelijk vooruitzicht. Niemand wil toch alleen voor zichzelf leven, opgesloten in je eigen cultuurtje en tijdje? Je wilt toch betekenis hebben en zorgen dat het leven wat leuker wordt? Keuzes die wij nu maken hebben, meer dan ooit, gevolgen voor latere generaties. We bewegen niet in een vacuüm, waarin wat je doet in een niets verdwijnt. Je daden zijn eerder stenen in een vijver, die lange tijd later nog ‘kringen’ achterlaten. 

4. Groen is eerlijk

Verspilling treft vooral de mensen die toch al kwetsbaar zijn. Om het simpel te zeggen: in Nederland kunnen we wel een metertje of wat zeespiegelstijging aan, omdat we toch prachtige dijken kunnen bouwen, maar in Bangladesh is dan het land vrijwel weggevaagd. Een van de vele oorzaken van de oorlog in Syrië blijkt ook de klimaatsverandering te zijn: daardoor was het droger in dat land, mislukten de oogsten, was er grotere onvrede en had IS een voedingsbodem. Duurzamer leven maakt de wereld eerlijker.

5. Groen is ontvangen

We maken onszelf wel eens wijs dat we voornamelijk ons eigen leven maken en ons succes aan onszelf te danken hebben. Natuurlijk heb je wel enige invloed op hoe je dag verloopt, maar een groot deel gebeurt je. Je genen kies je niet, je ouders niet, het land waarin je geboren wordt niet, je klas niet, je docent niet - en daarmee heb je al verreweg het grootste deel te pakken van hoe je leven gaat verlopen. Als je meent dat je vooral zelf je succes bepaalt, dan voelt het wrang iets weg te geven. Het voelt alsof je ‘recht’ hebt op je ‘eigen’ geld. Als je tot je laat doordringen hoeveel je hebt gekregen, wordt het ook makkelijker om los te laten.

Duurzaamheidsevenement Groen Geloven

Wil je je volgende stap naar een duurzame levensstijl ontdekken? Volg dan op 5 oktober hét duurzaamheidsevenement van het jaar: Groen Geloven. Luister naar prikkelende speeches, verdiepende colleges en tal van workshops.

- Het slechte nieuws: helaas is het evenement twee maanden voor aanvang al uitverkocht. 
- Het goede nieuws: dat betekent dat duurzaamheid voor steeds meer mensen een belangrijk thema is.
- Nog meer goed nieuws: houd de Facebookpagina van de Groenekerkenactie in de gaten, zodat je het evenement op 5 oktober tóch live kunt volgen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons