5 geloofslessen uit de Tour

"Parijs is nog ver - het Paradijs ligt binnen handbereik"

in Christelijk Nieuws

Deze zomer gaat EO.nl/geloven op sportles: welke levenswijsheden liggen er verscholen in deze sportzomer? Vandaag: Wat heeft de Tour de France met het geloof te maken?

De renners in de Tour de France moeten elke dag weer afzien. Stoempen, raggen, sleuren en ijzervreten – niet voor niets worden rauwe woorden gebruikt voor het gevecht van de wielrenner. 

Hoewel de meeste mensen zeggen niet van de pijn in het leven te houden, kijken ze toch graag naar dit ultieme zichtbare lijden van de mens. Letterlijk bloed, zweet en tranen. Blijdschap en verdriet. Geloof, hoop en liefde. En een eindstreep, een doel.

De Tour de France is het leven in drie weken. Heel compact en overzichtelijk - en daarom kunnen we juist daaruit lessen leren voor het ‘echte’ leven. Ook voor het ‘geloofsleven’.

1. Er zijn knechten en kopmannen

Niet alle 180 wielrenners die meedoen aan de Tour zijn ‘winnaars’. Als je een goede wielerploeg samenstelt neem je niet negen kopmannen mee. Die vechten elkaar de tent uit in plaats van elkaar te helpen. Ook doe je het niet goed als ploegleider als je alleen maar ‘knechten’, sprinters of klimmers selecteert. Het geheim van een goede ploeg is ‘balans’. Waarschijnlijk heb je dan maar één kanshebber op de eindzege. De rest van de ploeg is dienend aan die kopman. Óf heeft andere doelen, zoals een etappezege, de bergtrui of alvast ervaring opdoen voor een latere tour.

Soms voel je dat je niet kunt opboksen tegen het grote geloof van een ander. Of vind je het moeilijk om open over je geloof te praten. Of weet je niet zoveel van de bijbel. Heb je het gevoel dat anderen om je heen veel meer doen voor de naaste. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Iedereen is anders, en iedereen is nodig:

God heeft elk deel van het lichaam een eigen taak gegeven. Precies zoals Hij dat wilde. (...) Want als ze allemaal hetzelfde waren, zouden ze nooit met elkaar één lichaam kunnen vormen. (1 Kor. 12: 18-20)

2. Rij uit de wind

Misschien heb je het zelf wel eens ervaren: als je achter iemand aan fietst, kost dat veel minder energie. Vooral als het hard waait. Goede wielrenploegen moeten zo min mogelijk energie verspillen om hun krachten te sparen voor de momenten die er echt toe doen. Het is een prachtig beeld: als de wind schuin tegen is, gaan ze in een ‘waaier’ fietsen om zo optimaal mogelijk te rijden. Daarbij wisselen de wielrenners de koppositie steeds af. Maar soms helpt het ook al om je gewoon te verstoppen in het peloton. Misschien ben je dan onzichtbaar, maar je wordt wel als het ware ‘meegezogen’ door de rest van de groep. Daardoor haal je vrij makkelijk de eindstreep.

Ook een christen moet niet proberen op eigen kracht de eindstreep te halen. Je mag je verschuilen in het peloton. Fiets ook af en toe achter de brede rug van een ander gemeentelid. Maar als je benen goed zijn, neem dan ook af en toe zelf de kop over en laat anderen profiteren van jouw werk.

De Heer beschermt je. Hij gaat met je mee, bij Hem ben je veilig. (Psalm 121:5)

3. Kijk niet om

Veel tour-etappes eindigen in een massasprint. Om die te winnen moet je een explosieve sprinter zijn die ook na 200 kilometer nog een topsnelheid van 60 kilometer per uur kan halen. Het vergt het uiterste van je ploeg. Die moeten voor jou de sprint ‘aantrekken’ en jou op de goede plek brengen om de andere sprinters te kunnen verslaan. Er wordt geduwd en getrokken en je moet net dat ene gaatje vinden om in de voorste linie te komen. Het is een fysiek en tactisch spel dat ook het uiterste vraagt van je concentratie. Je moet één focus hebben: de eindstreep en daar zo snel mogelijk komen. Het gaat fout als je op anderen gaat letten of achterom kijkt. De bloederigste valpartijen zijn het gevolg van sprinters die de verkeerde kant op kijken.

Let ook in je relatie met God niet op anderen. Hoe doen zij het? Voldoe ik aan de normen? Houden zij zich wel aan de regels? Nee, focus op Hem die na de eindstreep op je wacht.
Kijk ook niet om naar wat er geweest is. Wat je hebt achtergelaten. Wat je niet hebt. Al deze gedachten leiden af van Het Doel en voor je het weet lig je op de grond...

Als je je leven probeert te redden, zul je het juist voor altijd verliezen. Maar als je het verliest, zul je het juist voor altijd redden (Lukas 17: 32-33)

4. Doe eens een wandeletappe

Maandag 4 juli 2016 was er een dodelijk saaie touretappe van Granville naar Angers in het westen van Frankrijk. De wielrenners leken niet gemotiveerd om de 223,5 kilometer zo snel mogelijk af te leggen. “De Tour duurt nog 3 weken en 3000 kilometer. Dan kunnen we niet elke dag knallen. Er komen nog genoeg zware dagen”, hoorde ik de renners verklaren waarom er niks gebeurde. Het woord ‘wandeletappe’ was trending op Radio 1. 

Je kunt niet altijd knallen voor God. Sterker nog: dat hoeft nooit. Als je druk van het presteren voelt in je geloofsleven en ook in de kerk het uiterste van je wordt gevraagd, denk dan aan die woorden van Jezus:

Vind je het moeilijk om te doen wat God wil? Is het een te zware eis voor je? Kom dan bij Mij. Ik zal je rust geven. (Mat. 11:28)

5. Parijs is nog ver

Het is één van de bekendste uitspraken van Tour-winnaar Joop Zoetemelk. Hij zei er nog wat achteraan: “Er kan dus nog veel gebeuren”. Volgens de overlevering heeft Joop deze uitspraak twee keer gedaan: zowel een keer na een goede als ook na een slechte etappe. Een relativering dus van zowel het succes als de nederlaag.

Hoe ga jij om met de euforie na een succes, of de pijn na een tegenslag? Brengt dat je dichter bij God, of drijft het je van Hem af? "Parijs is nog ver"  betekent ook: koers gewoon door op je levensweg. Ook al duurt het nog lang, al gebeurt er nog veel: je komt er! En dan ben je volgens Paulus 'meer dan een overwinnaar'. Want: ook al is Parijs nog ver, het Paradijs ligt binnen handbereik!

Want wat er ook gebeurt, vandaag of in de toekomst, of we nu leven of sterven: God houdt van ons! (Rom. 8:39)

KlaasJan Baas
Foto: ANP

De cursieve citaten komen uit de Bijbel in Gewone Taal

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons