11 eenvoudige tips om wat groener te leven

Zo makkelijk kan het zijn...

Bijna iedereen wil graag wat eerlijker en ‘groener’ leven. Maar hoe doe je dat nu concreet? Hier 11 supersimpele manieren.

Dinsdag hadden we het al over 5 redenen om groener te leven. Deze keer maken we het praktisch: want hoe pak je dat nou aan? Hier 11 goede gewoontes, die geen extra energie kosten, maar vaak je leven juist makkelijker maken!

1. Draai ’s nachts je verwarming uit
De cv is een van de grote kostenposten van een huishouden. ’s Nachts hebben je het alleen echt niet nodig. Sterker nog, je slaapt lekkerder in een wat koeler huis.

2. Stap over op een ‘groene’ bank
Dit lijkt een enorme klus, maar echt, het is in iets van tien minuten gepiept. De ‘overstapservice’ van banken is tegenwoordig uitstekend geregeld, kijk maar hier.

3. Doe een nee-nee sticker op je brievenbus
Dan komen er vele dozen reclamefolders per jaar minder binnen: 1600 stuks gemiddeld per huishouden.

4. Koop nooit meer een flesje water
Ze zijn niet hygiënisch, er zitten chemicaliën in, en er belanden jaarlijks miljoenen van op straat. Het is veel makkelijker en goedkoper gewoon een standaard fles te kopen van harder plastic en te vullen met kraanwater.

5. Neem een eigen beker mee naar kantoor
Zelfde verhaal. Het is makkelijker en goedkoper je eigen beker te hebben.

6. Zet vleesvervangers op je boodschappenlijstje
De huidige generatie vleesvervangers is van uitstekende kwaliteit. Zo hoef je je basisrecepten niet aan te passen en vegetarische recepten aan te wennen.

7. Verzamel eten in de vriezer
We gooien per persoon jaarlijks voor honderden euro’s weg aan voedsel. Terwijl kliekjes zo lekker zijn!

8. Ruil je kleren
Kledingruilfeestjes zijn ontzettend leuk (oké, het is wel eigenlijk vooral een vrouwending, maar toch, die hebben ook de meeste kleren, of mag je dat niet zeggen?) en schelen nogal wat aankopen. Plus je komt thuis met verrassende kleren, die je zelf nooit gekozen zou hebben, maar die wel werken. 

9. Werk op een laptop of een tablet
Een laptop, ja echt, gebruikt maar een kwart van de stroom van een bureaucomputer. Daar hebben de ontwikkelaars namelijk hun best gedaan om de batterij te ontzien, zodat je er langer mee kunt werken: goed voor het milieu en voor je portemonnee.

10. Neem groene stroom
Ook dit lijkt een hele klus, maar is in tien minuten gepiept. Er zijn zat vergelijkingssites die je op weg helpen.

11. Staar voor je uit
Oké, dit is een rare, en dit is de bonus-tip: doe eens lekker niks. Knap je van op en het milieu vindt jou ook weer aardig. Mooi meegenomen…

Ik denk: alle 11 is misschien wat veel gevraagd, maar eentje zou toch moeten lukken de komende tijd!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons