10 filmtips voor de zomervakantie

Films met geloofsthema's

De zomervakantie is een fijne aangelegenheid voor een film, met name op dagen waarop het zomerse weer even uitblijft. Maar voordat je een goede kraker met een mooi thema te pakken hebt, ben je vaak wel even aan het zoeken. We verzamelden daarom tien films met geloofsthema’s, gesorteerd op de hoogst gewaardeerde IMDb-scores. Heb jij ze al gezien?

1. Spotlight

(IMDb score: 8,1)
De onderzoeksafdeling 'Spotlight' van de krant The Boston Globe wordt ingezet om verslag te doen van diverse seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. De zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarbij ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben. Een film, waar zelfs het Vaticaan lovend over sprak!

2. Selma

(IMDb-score: 7,5)
In het waargebeurde drama 'Selma' blikken we terug op één van de historische hoogtepunten uit de Amerikaanse geschiedenis: de Voting Rights Act waarmee het stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst, werd vastgelegd. Onder leiding van Martin Luther King, Jr. (David Oyelowo) ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit. Een paar maanden later introduceert de president een nieuwe wet, waarin gelijkheid van stemrecht wordt vastgelegd. Lees hier onze filmrecensie.

3. De Apostel (L’Apôtre)

(IMDb-score: 7,4)
'De Apostel' (L’Apôtre) vertelt het waargebeurde verhaal van Akim, een jonge moslim in Frankrijk, die samen met zijn broer wordt opgeleid tot imam. Maar dan breekt Akim met de religie van zijn familie en sluit hij zich aan bij een kerk. Zijn broer zint op wraak. Lees hier onze filmrecensie (Let op: spoilers!).

4. Caged no more

(IMDb score: 6,9)
'Caged no more' vertelt het waargebeurde verhaal van Aggie Prejean. Deze grootmoeder doet er alles aan haar twee kleindochters Skye en Elle terug te vinden die zijn ontvoerd door hun nietsontziende vader. Ze ontdekt dat hij zijn dochters heeft meegenomen naar het Verre Oosten en hen daar als slaven verkocht heeft om zijn drugsschuld te kunnen afbetalen. De film bepaalt de kijker op een indringende manier bij de realiteit van mensenhandel.

5. Miracles From Heaven

(IMDb score: 6,7)
In 'Miracles from Heaven', de verfilming van het gelijknamige boek, wordt het verhaal verteld van een meisje dat na een tragische val een ontmoeting met Jezus en een wonderbaarlijke genezing claimt. In deze film wordt de hoofdrol vertolkt door Jennifer Garner ('Valentine's Day’).

6. Woodlawn

(IMDb score: 6,4)
Woodlawn vertelt over de waargebeurde gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld rondom het Woodlawn high school football team. Wanneer een vreemdeling naar de stad komt en met de spelers praat te midden van een hevige strijd vol racistische spanningen, stimuleert zijn boodschap van vergeving een spirituele opleving onder de spelers. Dankzij hun geloof in God leren de teamleden hun angsten en haat te overwinnen.

7. Last days in the desert

(IMDb score: 6,3)
'Last days in the desert' is geïnspireerd op het bijbelverhaal over de 40 dagen die Jezus doorbracht in de woestijn, waar Satan hem probeerde te verleiden. McGregors Jezus zoekt in de woestijn naar spirituele antwoorden, tegelijkertijd loopt er een andere verhaallijn naast. Jezus ontmoet in de woestijn een familie: een vader, moeder en hun lastige zoon. De verrassing van de film is de dubbelrol die McGregor speelt: hij is niet alleen ‘Yeshua’ maar ook de duivel. Lees meer...

8. Risen

(IMDb score: 6,3)
Risen vertelt over de geschiedenis na de dood van Jezus, vanuit Romeins oogpunt. Een Romeinse soldaat, gespeeld door Joseph Fiennes, moet de geruchten over Jezus's opstanding verdrijven. Daarom gaat hij op zoek naar het lichaam van Jezus dat volgens de Romeinen gestolen is uit het graf. Lees hier onze filmrecensie.

9. The Young Messiah

(IMDb score: 5,3)
The Young Messiah vertelt het verhaal van de 7-jarige Jezus, waarin hij er achter komt dat hij niet zomaar iemand is. 'The Young Messiah' laat zien hoe hij om leert te gaan met zijn ‘goddelijke natuur’ en hoe hij zich voorbereid op zijn daarbij horende doel. De film is gebaseerd op het boek ‘Christ the Lord: Out of Egypt’ van Anne Rice. Lees meer...

10. Free State Of Jones

Met onze laatste filmtip kun je deze zomer naar de bioscoop, en wel vanaf 1 september. In het waargebeurde en epische filmdrama Free State of Jones volgen we de christelijke Newton Knight, vertolkt door Oscarwinnaar Matthew McConaughey, tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. We zien hoe Knight zijn eigen zoon verliest tijdens deze wrede oorlog; voor Knight de reden om de strijd aan te gaan tegen het zuiden. Lees meer...

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons