Zwitserse kerk laat kerkgangers uitslapen

'Reformierte kirche' schuift dienst naar vrijdagavond

in Christelijk Nieuws

Een Zwitserse kerk in Schinznach-Dorf gaat experimenteren met een kerkdienst op vrijdagavond. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad. Reden voor het experiment is dat het op zondagmorgen steeds leger wordt in de kerk.

Met name oudere mensen bezoeken dan de dienst. Werkenden zouden op deze manier hun weekend op vrijdag kunnen inluiden en op zondag kunnen uitslapen.

Expiriment
Een dergelijk besluit is echter niet in overeenstemming met de kerkorde. Maar de 'reformierte kirche' ontdekte een maas in de wet: in de kerkorde is ook een zogenaamd 'experimenteerartikel' opgenomen. Dit geeft de kerkenraad de ruimte om nieuwe wegen in te slaan. De gemeenteleden mogen op 19 juni hierover stemmen.

Zondag in Zwitserland
In Zwitserland kennen ze overigens een zondag zoals wij dat in Nederland alleen nog maar van heel vroeger kennen. Daar is geen namelijk geen 24 uurs-economie. Op zondag zijn alle winkels gesloten. Er is geen vrachtverkeer op de weg. Gras maaien is verboden en ook mag de de glasbak op zondag niet gebruikt worden. Alleen de kerken en koeien maken op zondag geluid met hun klingelende klokken en bellen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons