Zo reageerden christenen op de ‘Brexit’

in Christelijk Nieuws

De Britten hebben zich uitgesproken over het EU-lidmaatschap. De voorstanders van een vertrek uit de EU hebben het referendum met een meerderheid van 52% gewonnen. We verzamelden een aantal reacties van christenen op de zogenaamde ‘Brexit’.

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter ChristenUnie
"Dit is een hele sombere dag. Nederland verliest een medestander binnen de EU. De EU verliest een sterk land dat altijd heilzaam tegenwicht bood tegen Brusselse overmoed. De Brexit laat vooral zien dat de EU burgers van zich heeft vervreemd en zo niet verder kan. De Unie maakt zich vaak te groot bij kleine dingen en faalt te vaak bij grote vragen. Dit sombere moment moet ook het moment zijn van een andere Unie."

SGP-leider Kees van der Staaij
"Essentieel is dat de Europese leiders eindelijk wakker worden uit hun “steeds hechtere Unie”-droom, en zich realiseren dat de EU de Europese burger van zich heeft vervreemd. Van groot belang is nu: geef lidstaten meer ruimte, stop met het wegnemen van nationale soevereiniteit, en stop met bijvoorbeeld de verspilling van miljarden aan Europese subsidies. Creëer een kleiner en meer democratisch samenwerkingsverband, en herstel zo het vertrouwen van de Europese burgers in de Europese politiek".

Michael Sadgrove, leider van het pro-Europese ’Christians for Europe’
“Het is een verschrikkelijke dag voor het Verenigd Koninkrijk en Europa. Hoe konden we tot deze beslissing komen, terwijl we zo veel aan de Unie te bieden hebben, en zo veel aan onze bondgenoten en vrienden kunnen hebben?”

Krish Kandiah, directeur van de Britse Evangelische Alliantie
"De stem van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten is teleurstellend nieuws, maar God regeert nog steeds en we zijn nog steeds geroepen om vredestichters te zijn”.

Justin Welby, aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk 
"Voor wie hopen en vertrouwen op de levende God: laten we bidden voor al onze leiders, met name voor premier David Cameron in de laatste maanden van zijn functie. We bidden ook voor leiders in Europa en in de rest van de wereld, nu we deze drastische verandering tegemoet gaan. Laten we specifiek bidden dat we aan een beter Verenigd Koninkrijk mogen bouwen, en dat de nieuwe verhoudingen jegens Europa zullen bijdragen in het najagen van het gemeenschappelijk goed voor de hele wereld."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons