We zijn er niet bij en dat is prima!

"Wie zich door de teleurstelling heen worstelt, vindt een pareltje"

De komende weken gaat EO.nl/geloven op sportles: welke levenswijsheden liggen er verscholen in deze sportzomer? Vandaag: niet winnen is een zegen.

Vandaag begint het EK voetbal en we zijn er niet bij. Dat is niet erg. Sterker nog: daarin ligt een les verscholen. Je moet even zoeken, maar wie zich door de teleurstelling heen worstelt, vindt een pareltje.

Alles wees erop dat schaatser Sven Kramer in 2010 op de olympische spelen in Vancouver een gouden plak zou halen op de tienduizend meter. Goed, hij moest nog even een stukje schaatsen, maar dat ding was binnen.
Wielrenner Steven Kruyswijk kon de zege in de Giro d’Italia niet meer ontgaan. Hij had het roze stevig om de schouders en in de bergen was hij ongenaakbaar. Alleen nog even naar beneden racen en dan was het voor elkaar.
Na de allereerste Nederlandse overwinning in een Grand Prix ooit, zou coureur Max Verstappen in Monaco opnieuw een stunt uithalen. Even gas geven nog.

De wissel, de val, de crash en de uitschakeling (en niet te vergeten de drie verloren WK voetbalfinales) laten ons zien hoe goed je moet zijn om te winnen. Of beter gezegd: hoe foutloos. Een onjuiste aanwijzing van je coach, een verkeerde beweging met je stuur, een fractie te laat remmen en de winst gaat aan je neus voorbij. Geen medaille, geen beker, geen trui, niet voetballen in Frankrijk deze zomer.

Winnen is een uitzondering. Zo goed zijn, zo foutloos, dat overkomt je maar zelden. Wie erop rekent, komt bedrogen uit. En dat vergeten we. Steeds opnieuw. We zijn niet allemaal winnaars, we bereiken niet allemaal de top. Voor elke persoon die bovenaan staat, zijn er tientallen die verslagen zijn: mensen die niet foutloos bleken, die niet zo goed zijn dat ze de allerbeste werden.

Van verliezen word je een leuker mens. Verliezers leren hoe het leven echt in elkaar steekt. Wie verloren heeft, begrijpt hoe moeilijk het is om de winst te grijpen. Hoe buitengewoon het is wanneer alles lukt. Als je ontdekt hoe bijzonder zegen is, hoef je niet alles te winnen.

Maar jammer is het wel, van dat EK.


Maarten Vermeulen

Eindredacteur EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons